Ispuštanje GASOVA je sasvim prirodna pojava: Postoji PET vrsta…

Smrad

foto: pixabay.com

Ispuštanje gasova je sasvim prirodna pojava, mada je mnogima neprijatno zbog toga, posebno ako su u društvu.

Gas u crevima stvara vazduh koji progutamo tokom dana, kao i bakterije koje razgrađuju hranu. One proizvode gas kada razgrade skrob i šećer, što naš organizam ne može lako da svari. Onda taj gas mora negde da izađe. Kod prosečne osobe to se desi 18 puta na dan i to je dobro jer vaš digestivni sistem dobro funkcioniše. Ali, u zavisnosti od učestalosti i mirisa, gas može da bude i signal za neke promene u telu.

Evo šta različite vrste gasova govore o stanju vašeg organizma.

Bez mirisa

Ne brinite. Čak i ako onih prosečnih 18 puta na dan ispustite gas, uglavnom ugljen-dioksid, većina je bez mirisa i niko neće primetiti. Možda čak ni vi.

Smrdljivi

Smrdljive gasove uzrokuje sumpor-vodonik koji se stvara kada se vari hrana koja sadrži sumpor poput, na primer, brokolija, karfiola, mlečnih proizvoda i pasulja. Crveno meso takođe može uzrokovati smrad, ali ne tako brzo zahvaljujući hemikaliji tiol.

Veoma smrdljiv

To obično znači da jedete veoma zdravu hranu bogatu vlaknima. Međutim, to može ukazivati i na to da ste intolerantni na laktozu. Ne morate se osećati bolesno, ali ako oslobodite veoma, veoma smrdljiv gas ubrzo nakon konzumiranja mlečnih proizvoda, znači da ih vaš organizam teško vari.

Tihi

Zvuk pri ispuštanju gasa zapravo nije povezan s vašim zdravljem. To samo ima veze sa položajem vaših mišića u trenutku kada se to dogodi.

Učestali

To uopšte nije loše. Ali ako vam se dešava baš često, to bi mogao biti znak da ste pojeli mnogo namirnica koje izazivaju gasove ili je u vaš digestivni sistem ušlo mnogo vazduha. U retkim slučajevima može biti reč o bakterijskom rastu u tankom crevu što uzrokuje učestale gasove i nadutost. Ali obično to nije razlog za brigu.

(Skandalozno.rs, Izvor: curejoy.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ispuštanje GASOVA je sasvim prirodna pojava: Postoji PET vrsta…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.