ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: Ako pijete kafu, neka bude BEZ ŠEĆERA i minimum TRI ŠOLJE DNEVNO, da biste duže živeli

Sve koristi...

foto-ilustracija: pixabay.com

Novo istraživanje potvrdilo je da je kafa dobar napitak za zdravlje, ali neke od drugih navika povezanih sa ritualom ispijanja kafe nisu.

Možda se najbolja demonstracija uticaja kafe širom sveta dogodila nadavno u Pekingu, prestonici zemlje čaja – Kine, u kojem je američki lanac kafeterija ”Starbaks” otvorio svoju najveću prodavnicu, koja se prostire na 2.700 kvadratnih metara i zapošljava više od 400 ljudi.

Popularnost prodavnice nije samo povezana sa zdravstvenim dobrobitima kafe, ali nova studija svakako kaže da su one nesporne, prenosi ”Glas Amerike”.

Postoje neke zdravstvene dobrobiti kao što je manji rizik od smrti zbog srčanih oboljenja i moždanog udara i manji rizik od samog razvoja bolesti srca. A, za takve ishode, maksimalnu korist donose tri do četiri šolje kafe dnevno, kaže Robin Puli sa Univerziteta ”Sautempton”.

Analizirajući podatke iz 201 prethodne studije o uticaju kafe, istraživači su ustanovili da konzumiranje kafe takođe umanjuje rizik od razvoja dijabetesa, bolesti jetre, demencije i čak nekih vrsta kancera.

Čuda se dešavaju: Neprijatelji pauzirali Prvi svetski rat kako bi zajedno proslavili Božić

Jedini izuzetak je važio za trudnice i osobe sklone prelomima kostiju. Naučnici, međutim, ističu da se istraživanje odnosilo samo na koristi kafe, ne i svega što ide uz nju

Ne odnosi se na šećer, sirup ili biskvite, torte i peciva. I mi pozivamo ljude koji već redovno piju umerene količine kafe (tri, četiri šolje dnevno), da uživaju, ali da se trude da to čine što je moguće zdravije, jer se uobičajene zdravstvene preporuke i dalje odnose na te stvari, navode autori studije.

Najveća dobrobit bila je u borbi protiv bolesti jetre, pa istraživači planiraju kliničke testove o upotrebi kafe kao tretmana za cirozu jetre.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor: Novosti, agencije)

Budite prvi sa komentarom na članku "ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: Ako pijete kafu, neka bude BEZ ŠEĆERA i minimum TRI ŠOLJE DNEVNO, da biste duže živeli"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.