Iz Hrvatske u Srbiju stiže pravi mutant : Virus je već je ubio 12 ljudi, za njega ne postoji vakcina!

zaraza

Foto:pixabay

Za ovaj grip koji je dobio naziv po italijanskom gradu Bolcanu, gde se prvi put pojavio, zasad nema vakcine, jer se radi o mutiranom obliku

Bolzano grip, najsmrtonosniji oblik virusa H3N2, stiže u Srbiju iz Hrvatske, gde je za samo nekoliko dana ubio već 12 ljudi, upozoravaju epidemiolozi.

Za ovaj grip koji je dobio naziv po italijanskom gradu Bolcanu, gde se prvi put pojavio, zasad nema vakcine, jer se radi o mutiranom obliku.

[adsenseyu5]

Hrvatski epidemiolozi registrovali su ukupno 12 smrtnih slučajeva ovog gripa, od čega u Splitiu čak sedam. Samo u toku jednog dana, virus je izolovan kod 480 pacijenata.

Dodali su i da se radi o najsmrtonosijem virusu gripa koji je dolazio na ove prostore.

– Napada direktno pluća, izaziva jake upale, ako osetite probadanje u grudima i imate temperaturu duže od tri dana, obavezno se obratite lekaru – upozorio je hrvatski epidemiolog dr Boris Lukšić, načelnik klinike za infektologiju KBC-a Split.

[adsenseyu1]

Doktor Žarko Ranković, epidemiolog Infektivne klinik u Nišu, upozorava da je bolzano virus veoma opasan, ali istovremeno treba obratiti pažnju i na ostale oblike gripa.

Opasni virusi poput bolzana mogu biti pogubni za starije osobe. Bićemo u pripravnosti i pratićemo razvoj situacije kako bismo sprečili pojavu ove epidemije.

Vakcinacija i preventivne mere su najbolji vid borbe protiv gripa – rekao je dr Ranković.

(Skandalozno.rs, Izvor: Telegraf.rs /Informer)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Iz Hrvatske u Srbiju stiže pravi mutant : Virus je već je ubio 12 ljudi, za njega ne postoji vakcina!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.