IZBEGAVAJTE IH: Ove stvari ruše vaš IMUNITET!

hrana

Foto: publicdomainpictures.net

Ljudski imunitet je zadivljujući sistem koji se sastoji od celularnih i humoralnih elemenata, a koji su kod zdravog tela međusobno povezani hemijskim porukama.

Kao što postoje brojni elementi koji dižu imunitet, tako postoje činioci koji ga ruše, ovo su neki od njih.

[adsenseyu5]

Šećer – previše šećera u dnevnoj ishrani (100 g ili 20 kašičica) može narušiti imunitet čak za 40 odsto. Tu se misli pre svega na jednostavne šećere uključujući i med i gazirane napitke. Radi se o oslabljenoj aktivnosti belih krvnih zrnaca da uništavaju mikrobe. Zanimljivo, kada se šećer zameni s kompleksnim ugljenim hidratima, pada imuniteta nema. Smatra se da šećer dovodi do smanjenja apsorpcije drugih hranjivih stvari, a posebno C vitamina koji u odbrani ima značajnu ulogu.

Loše masnoće i prerađena hrana – Visok unos zasićenih i trans masnoća iz industrijske hrane, a ponajviše zbog crvenog mesa može narušiti rad imuniteta. Oksidacijom takvih masnoća nastaje mnogo slobodnih radikala koji dramatično uništavaju odbrambene ćelije i time oslabljuju imunitet. Što više unosimo zasićenih masnoća životinjskog podrekla (crveno meso, masni sirevi, puter, pavlaka i punomasno mleko) to je veći nedostatak prostaglandina i leukotriena. Stanje se bitno popravlja kada se deo takvih masnoća zameni s omega-3 masnim kiselinama.

[adsenseyu1]

Nedovoljno kretanja – redovno vežbanje, pa makar se radilo o ubrzanom hodanju, neverovatno doprinosi snazi imuniteta. Naime, neaktivnost usporava oslobađanje od telesnih toksina. Suprotno tome, vežbom se ubrzava cirkulacija, rade mišići i zglobovi i postoji nadražaj organa zaduženih za odbranu da proizvode nove ”vojnike” za odbranu.

Preterana upotreba lekova – Mnogi lekovi i droge osetno ruše imuni sistem pa stoga nikoga ne bi trebalo da čudi velika osetljivost osoba koje ih koriste za infektivne i druge bolesti.

Preterano konzumiranje alkohola –  5 pića ili više dnevno smeta odbrambenim ćelijama, posebno belim krvnim zrncima da se umnožavaju.

Vrhunski sportisti – pred takmičenja su takođe pod snažnim stresom pa neretko naglo oboljevaju zbog pada imuniteta. Joga i meditacija značajno pomažu u saniranju stresnog stanja.

[adsenseyu1]

U okolini koja nas okružuje puno je štetnih stvari na koje nemamo uticaja, ali uz redukciju ili eliminaciju navedenih štetnih stvari i uz upotrebu tradicionalnih prirodnih proizvoda za jačanje imuniteta.

(Skandalozno.rs, Izvor: zdravakrava.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "IZBEGAVAJTE IH: Ove stvari ruše vaš IMUNITET!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.