Izvanredno otkriće: Kada umrete mozak i dalje radi, evo kako!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Vreme smrti smatra se trenutak kad je došlo do srčanog zastoja, odnosno, kad prestane električni impuls koji pokreće otkucaje. Kao posledica, srce prestaje da kuca.

Trenutak kad se srce zaustavi smatra se vremenom smrti. Ali, pitanje je zahvata li smrt odmah naš um ili u njega ulazi postepeno?

Neki naučnici su proučavali iskustva blizu smrti (NDE) kako bi stekli uvid u to kako smrt zahvata mozak. Ono što su pronašli je izvanredno. Talas struje ulazi u mozak nekoliko trenutaka pre smrti mozga.

Jedna studija iz 2013. na Univerzitetu Mičigen, koja je ispitivala električne signale unutar glava pacova, otkrila je da su ušli u stanje ‘hiper-upozorenja‘ neposredno pre smrti, piše bigthink.com.

Naučnici počinju misliti da je NDE uzrokovana smanjenim protokom krvi, zajedno s abnormalnim električnim ponašanjem unutar mozga. Tako bi stereotipni ‘tunel belog svetla’ mogao proizaći iz talasa neuronske aktivnosti.

Doktor Sam Parnia i njegovi kolege istražuju tačno kako mozak umire. U dosadašnjem radu vodio tim koji je proučavao životinje analizirajući trenutke pre i posle smrti.

“Mnogo puta, oni koji su imali takva iskustva govore da plutaju po sobi i da su svesni medicinskog tima koji radi na njihovom telu”, rekao je doktor Parnia za Live Science.

“Opisuju kako lekari rade, svesni su njihovih razgovora, svesni su i svih stvari koje su se događale, a koje ne bi trebali znati. Potvrdili su to i lekari.”

“Pa kako bi oni koji su bili tehnički mrtvi bili svesni onoga što se događa oko njih? Čak i nakon što se naše disanje i otkucaji srca zaustave, svesni smo 2-20 sekundi”, kaže dr Parnia.

Toliko je vremena potrebno da i korteks prestane raditi bez dovoda kiseonika. A to je deo mozga koji razmišlja i donosi odluke. Takođe je odgovoran za dešifrovanje informacija prikupljenih iz naših  osećaja.

Prema Parniji u tom periodu, ljudi izgube reflekse iz moždanog stabla – refleks osećaja i kretanja.”

(Skandalozno.rs, Izvor: ekspres.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Izvanredno otkriće: Kada umrete mozak i dalje radi, evo kako!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.