Koje DASKE za sečenje su bolje: DRVENE ili PLASTIČNE?

Koja daska je bolja?

foto: pixabay

Mislite da su plastične daske za sečenje lakše za održavanje od drvenih? Varate se.

Plastične daske pravi su rasadnici bakterija, a to je dokazalo i nekoliko različitih studija.

Recimo, naučnici Univerziteta u Viskonsinu otkrili su da bakterije, uključujući i salmonelu, ne uspevaju da prežive na drvenoj dasci ostavljenoj preko noći. Međutim, na plastičnoj su prosto bujale.

Druga studija pokazala je da su ljudi koji koriste plastične daske mnogo skloniji infekcijama.

[adsenseyu5]

Stare i istrošene daske takođe predstavljaju rizik od infekcija, jer se u njenim procepima tokom vremena nakupljaju bakterije i buđ.

Međutim, plastične daske su zgodnije za seckanje sirovog mesa, jer mogu da se stave u mašinu za pranje posuđa, gde ih vrela voda steriliše. Drvene daske preporučuju se za sečenje svih ostalih namirnica.

Ipak, nema sumnje da i jedne i druge treba temeljno prati toplom vodom i deterdžentom pre pripreme hrane i dobro posušiti krpom ili ubrusom.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net / Daily mail)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Koje DASKE za sečenje su bolje: DRVENE ili PLASTIČNE?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.