KOLIKO STE DO SADA ZUBA IZVADILI? : Od tog broja zavisiće dužina VAŠEG ŽIVOTA

karmin

Foto: pixabay

Gubitak zuba jeste jedan od najsigurnijih pokazatelja dužine ljudskog života.

Istraživanje objavljeno u časopisu  Periodontology 20001 utvrđuje između ostalog, da je broj izgubljenih zuba nedvosmislen pokazatelj koliki će biti naš životni vek. Takođe, oralno zdravlje jeste jedan od indikatora njegovog kvaliteta.

Gubitak zuba je prema studiji naučnika usko povezan sa svakodnevnim stresom, koji se tokom godina akumulira i razara sve organe, pa i zube. To takođe uključuje naše socijalne, emotivne i ekonomske poteškoće u kombinaciji sa obrazovanjem. Ne treba isključiti ni svakodnevne probleme jer su produkt hroničnih oboljenja, genetskih poremećaja, načina ishrane, i stila života.

 

[adsenseyu5]

Rezultati studije pokazuju da su osobe koje su izgubile 5 ili više zuba pre 65. godine života, podložne ozbiljnim zdravstvenim problemima. Najčešće su to kardio-vaskularna oboljenja, dijabetes, osteoporoza. U pitanju su dakle bolesti koje značajno mogu smanjiti životni vek.

– Postoji ogroman broj faktora koji utiču na gubitak zuba. Nedostatak higijene, traume ili duži pušački staž, sve to može uzrokovati nastanak bolesti koje su usko povezane sa bubitkom zuba. Bolesti desni su pak usko povezane sa dijabetesom i kardio-vaskularnim problemima – reči su direktora Fondacije „Health“ koja se bavi unapređenjem oralnog zdravlja u Britaniji, Najdžela Kartera.

Ova organizacija je prilikom objavljivanja rezultata studije pozvala pacijente da svakodnevno urade bar tri korisne stvari za svoje zdravlje.

1. Redovno pranje zuba pastom sa fluorom, uveče obavezno i bar jednom u toku dana.

2. Izbegavanje unošenja slatke hrane, ne samo zbog oralnog zdravlja već i zbog pogubnog uticaja na celokupno stanje organizma

3. Redovne posete stomatologu.

 

[adsenseyu1]

– Gubitak zuba dolazi sa zdravstvenim problemima, ali u bliskoj budućnosti dovodi do nevolja koje se odnose na pravilan način ishrane. Vezane su i sa sposobnošću pacijenta da obavlja normalnu komunikaciju sa širom okolinom. Sve to konačnom zbiru implicira ne samo zdravstvene probleme već i osećaj odbačenosti i usamljenosti – zaključuje doktor Karter a prenosi portal Dentalhealth.

(Skandalozno.rs/izvor:N.N.,Dnevno.rs)

 

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "KOLIKO STE DO SADA ZUBA IZVADILI? : Od tog broja zavisiće dužina VAŠEG ŽIVOTA"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.