KUPUS ima mnoga LEKOVITA svojstva: Evo nekih od njih…

Lekovit

foto: pixabay

Od davnina se kupus koristi za lečenje raznih oboljenja, iako su naši stari najčešće kupus koristili za obloge, i to ne samo obloge rana već i za bolove u crevima i želucu.

Kupus je i niskokalorično povrće koje se sastoji od omega-3 masnih kiselina i lekovitih sumpornih materija koje štite od raka. Zbog malog broja kalorija, idealno je rešenje za one koji žele da smršaju ili kojima treba pomoć oko dijete.

[adsenseyu5]

1. Kupus je prava hrana za mozak

Zbog velikog udela vitamina K, kao i antocijanina, kupus može poboljšati mentalne funkcije i koncentraciju. Uz to, ove materije sprečavaju i uništavanje živaca i jačaju odbranu od Alchajmerove bolesti i demencije. Crveni ima veći udeo tih nutrijenata od zelenog.

2. Sadrži mineral koji ulepšava

Odnosno, kupus sadrži sumpor koji pomaže u “sušenju” masne kože, kao i što pomaže kod akni. U organizmu je sumpor potreban i za stvaranje keratina, proteina koji je veoma važan za lepu kosu, kožu i nokte.

3. Pomaže kod detoksikacije

Baš zbog vitamina C i sumpora, konzumiranje kupusa pomaže kod detoksikacije, pogotovo od slobodnih radikala i mokraćne kiseline. Ovi su toksini inače jedan od glavnih uzroka artritisa, reume, kao i bolesti kože.

[adsenseyu1]

4. Sprečava podizanje visokog pritiska

Zbog velike količine kalijuma u kupusu, njegovo konzumiranje održaće krvne žile “prohodnim”. Uz to, u kupusu je dobar izvor kompleksnih karbohidrata koji usporavaju ispuštanje šećera u krv tokom probave.

5. Pomaže kod glavobolja

Čak i kod onih glavobolja izazvanih mamurlukom, pomoći će vam upravo na način na koji su koristili naši stari. U gazu stavite smrskani list kupusa i stavite na čelo, toliko je lagano. Uz to, sok od kiselog kupusa može zaustaviti i one hronične glavobolje. Pijte oko 50 ml dnevno kako biste osetili rezultate.

6. Protivupalna svojstva kupusa

U kupusu se nalazi glutamin, koji je poznat i kao protivupalna aminokiselina. Zbog njega, konzumacija kupusa može da umanji upale i iritacije, kao i da smanji simptome alergija, bolova u zglobovima, pa čak i kožnih bolesti.

[adsenseyu1]

(Skandalozno.rs, Izvor: fokus.ba)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "KUPUS ima mnoga LEKOVITA svojstva: Evo nekih od njih…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.