Lečenje sunčevim zracima: Ako se ovog pridržavate možete da budete zdravi bez lekova!

Lek

Foto: Pixabay.com

Ljudi sa Istoka poštuju sunce i njegove zrake kao nešto najlekovitiji. Stoga svako jutro izlaze i hvataju prve sunčeve zrake koji im produžavaju život

Sunčeva svetlost donosi mnogo dobrobiti za zdravlje. Osim što podiže imunitet i poboljšavaju raspoloženje, sunčeva svetlost ima i mnoga druga lekovita svojstva.

Organizmu pomažu da apsorbuje više nutrijenata hrane, snižavaju nivo lošeg holesterola i pomažu u prirodnom mršavljenju. Lečenje suncem doprinosi celokupnom ljudskom zdravlju i prirodno osnažuje organizam, kaže doktor Ričard Hobdaj koji se dugi niz godina bavi terapijom uz pomoć sunčevih zraka. Iskoristite lekovite dobrobiti sunčevih UV zraka tako što ćete se pridržavati uputstva za njihovo sigurno korištenje u terapijske svrhe.

[adsenseyu5]

Uputstva za zdravo sunčanje

Planirajte redovno izlaganje suncu te izbegavajte intenzivno kratkotrajno sunčanje koje bi se svelo samo na 2-3 sedmice koliko traje vaš godišnji odmor.

Ako odlazite u neku topliju ili hladniju klimu, pre sunčanja priuštite sebi tzv. vazdušne kupke, odnosno što češće šetajte na svežem, prohladnom vazduhu. Nikad se nemojte “pržiti” na suncu. Sunčanje u zdravstvene svrhe sprovodi se kada temperatura vazduha ne prelazi 18 stepeni. Najbolji deo godine za sunčanje je proleće i rano leto.

Jutarnje sunčanje je najkorisnije, stoga se suncu izlažite što ranije ujutro. Kratka izlaganja suncu bolja su od dugotrajnih. Ne mažite se sredstvima za sunčanje kako bi vaša koža mogla upiti čitav spektar sunčeve svetlosti. Nosite šešir kako biste zaštitili lice i vrat. Ako ste jako osetljivi na sunce, prvo kratko sunčajte stopala, zatim noge, a tek na kraju abdomen i prsa. Priuštite koži postepeno tamnjenje.

Saznajte koliko ste tolerantni na sunce pre nego što osetljive delove izložite suncu. Jedite zdrave namirnice i hranu bogatu antioksidansima te beta-karotenom, a izbegavajte unos štetnih masnoća. Suncu se izlažite oprezno i pazite da ne izgorite.

[adsenseyu1]

Lekovito delovanje sunca

1. Snižava krvni pritisak

Studija sprovedena još 1935. dokazala je da ultraljubičasto zračenje snižava krvni pritisak kod 60-70 posto osoba koje boluju od hipertenzije.

2. Dopridonosi zdravlju srca i krvnih sudova

Jedno od istraživanja pokazalo je kako su se kod osoba koje boluju od ateroskleroze, nakon izlaganja ultraljubičastom zračenju, znatno poboljšali elektrokardiogram i nalaz krvne slike.

3. Štiti od infekcija

Izlaganje UV zračenju povećava broj limfocita, belih krvnih ćelija zaduženih za obranu od infekcija, kao i nivo kiseonika u krvi.

4. Leči psorijazu

Terapija sunčevom svetlošću naročito je delotvorna u lečenju psorijaze, čiji se simptomi mogu uveliko ublažiti izlaganjem ultraljubičastom zračenju. Sunce ima bolji i snažniji učinak nego medikamenti, a uz psorijazu pomaže kod čak 80 posto kožnih obolenja.

5. Uništava bakterije

Sunčeva svetlost je baktericidna, odnosno ubija bakterije pa je u osunčanim sobama puno manje bakterija nego u zamračenima.

6. Poboljšava raspoloženje

Istraživanja su pokazala da pacijenti koji boluju od kliničke depresije puno bolje napreduju u osunčanim nego u zamračenim prostorima.

Da sunce itekako utiče na psihičko zdravlje, pokazuje i primer skandinavskih zemalja, gde ima vrlo malo sunca, pa je prisutan veći problem alkoholizma, depresije i melanholije nego, na primer, u osunčanim mediteranskim zemljama.

Da li ste znali?

Narodi Istoka, poput Kineza i Indijaca, svoje poštovanje prema suncu oduvek su iskazivali na poseban način, vežbanjem i boravkom na otvorenom.

“Na Istoku se smatra da je izlazak sunca doba dana s najvećim potencijalom. Usto, organi namenjeni za uklanjanje štetnih tvari – pluća i debelo crevo – najaktivniji su odmah pre zore, stoga je to dobro vreme da se telo oslobodi ustajale energije i napuni novom,” kaže dr Hobdaj.

U Kini u jutarnjim satima možete videti ljude kako vežbaju taj či u parkovima, i to tako da su okrenuti prema istoku, odnosno prema izlazećem suncu.

I u Indiji, odakle je potekla hatha joga, jutarnje vežbanje započinje s Pozdravima suncu.

(Skandalozno.rs, Izvor: Stil.kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Lečenje sunčevim zracima: Ako se ovog pridržavate možete da budete zdravi bez lekova!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.