Lekari pronašli odličan način za lečenje OPEKOTINA: U pitanju je koža RIBE! – VIDEO

Lečenje

foto: Tech Insider / Youtube screenshot

Naučnici sa instituta “Hoze Frota” testiraju novi medicinski tretman protiv opekotina – oblaganje rana kožom ribe tilapije.

Opekotine drugog i trećeg stepena tradicionalno se leče oblaganjem rane kolagenom koji se dobija iz svinjskog i ljudskog tkiva, ali naučnici iz Fortaleze nedavno su se suočili sa nestašicom gotovog materijala.

[adsenseyu5]

To ih je navelo da posegnu za kožom tilapije, za koju se ispostavilo da predstavlja savršeno sredstvo protiv opekotina.

“Prilično smo se iznenadili kada smo otkrili da sadrži veliku količinu kolagenskih proteina tipa 1 i 3, koji igraju veoma važnu ulogu u zarastanju rana”, objasnio je doktor Edmar Masijel, specijalista za opekotine.

Proces previjanja pokazao se kao manje bolan jer, za razliku od medicinskih zavoja, koža ne mora često da se menja, a ispostavilo se da služi i kao odlično sredstvo protiv bolova.

Pročitajte još i ovo:

OBRATITE PAŽNJU: Boja urina otkriva da li imate problema sa zdravljem

S obzirom na to da u prehrambenoj industriji predstavlja otpadni materijal, ovaj materijal vrlo je jeftin, i ima još jednu dobru stranu – nakon što se steriliše, u frižideru može da se čuva naredne dve godine.

Nova metoda, koja se još nalazi u fazi kliničkih ispitivanja, uskoro bi mogla da se uđe u primenu u drugim zemljama sveta, uključući SAD.

[adsenseyu1]

Upotrebom kože tilapije do sada je izlečeno 56 osoba.

(Skandalozno.rs, b92.net, Izvor: businessinsider.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Lekari pronašli odličan način za lečenje OPEKOTINA: U pitanju je koža RIBE! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.