LEKARI TVRDE: Ovo je UZROK najmanje sedam vrsta karcinoma

Ilustracija

Alkohol direktno uzrokuje najmanje sedam vrsta karcinoma, te je opasan čak i po ljude koji ga uzimaju u malim ili umerenim količinama, upozoravaju naučnici.

[adsenseyu6]

Prema novom istraživanju objavljenom u naučnom časopisu “Addiction“, postoji veza između alkohola i karcinoma koja se ne može objasniti drugim faktorima.

Naučnici su zaključili kako postoji dovoljno uverljivih dokaza da je pijenje alkohola direktni izazivač ovih bolesti, tvrdi Dženi Konor, jedna od autora istraživanja.

“Postoje jaki dokazi da alkohol uzrokuje rak na barem sedam lokacija u telu, a možda i na drugima”, rekla je Konor.

“Čak i bez razumevanja bioloških mehanizama, epidemiološki dokazi podržavaju tvrdnju kako alkohol uzrokuje rak usta, grla, jednjaka, jetre, debelog creva i grudi, rekla je Konor i dodala kako je sve više dokaza i kako alkohol uzrokuje rak kože, prostate i pankreasa.

Do zaključka je došla nakon proučavanja desetogodišnjih podataka Svetskog fonda za istraživanje raka, Međunarodne organizacije za istraživanje raka, i Svetske zdravstvene organizacije.

“Najveći rizik povezan je s većim unosom alkohola, ali ozbiljan teret leži i na onima koji piju male ili umerene količine”, upozorila je Konor.

[adsenseyu1]

Prema istraživanju koje je sprovela neprofitna organizacija “Cancer Research UK”, čak devet od deset ljudi nisu upoznati s vezom između alkohola i raka.

“Ovo istraživanje je snažan podsetnik kako postoji jaka veza između te dve stvari”, rekla je dr. Jana Vit, portparolka “Cancer Research UK”.

(Skandalozno.rs, Izvor: jutarnji.hr, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "LEKARI TVRDE: Ovo je UZROK najmanje sedam vrsta karcinoma"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.