Miris, boja i struktura VOSKA IZ UŠIJU mogu vam otkriti važne informacije o vašem ZDRAVLJU

Ilustracija

Miris, boja i struktura voska iz ušiju, čija je uloga da spreči da prljavština i bakterije uđu preduboko u ušni kanal, mogu vam otkriti važne informacije o vašem zdravlju.

[adsenseyu6]

Vosak iz ušiju, odnosno cerumen, krije važne informacije o vašem zdravlju. Njegova boja, miris i struktura mogu ukazivati na četiri glavna problema sa zdravljem, evo i koja.

1. Vosak je vodenkast i zelenkaste boje

Ako ste se oznojili, vodenkasto curenje iz uha verovatno je rezultat znoja koji je ušao u uho i pomešao se s voskom. Ali ako se niste oznojili, a vosak je vodenkast i zelenkaste ili tamno žute boje, to može da ukazuje na infekciju, piše portal Zadovoljna.

2. Vosak ima jak miris

Može biti reč o infekciji ili oštećenju srednjeg uha. To može uzrokovati brojne simptome koje lekari nazivaju – hronični otitis media. Jedan od simptoma može biti sekret iz uha, neprijatnog mirisa, a ukoliko se radi o upali srednjeg uha možete primetiti probleme s ravnotežom, zvonjavu s ušima ili imati osećaj da vam je uho puno ili začepljeno. Primetite li te simptome, posetite lekara.

3. Primetite kada vosak iscuri iz uha

Infekcije ili ranice u bubnoj opni mogu uzrokovati stvaranje abnormalnog rasta kože zvanog holesteatom. U uhu nastaje izraslina nalik cisti što rezultira time da debris iz uha popuni ušni kanal. U ovom slučaju umesto neprimjetnog iscedka na kakav ste navikli, sekret iz uha može izaći u obliku curenja ili grudvica. Pritisak i bol u uhu takođe su simptomi kolesteatome.

[adsenseyu1]

4. Nemate voska u ušima

Nepostojanje voska u ušima može biti znak retkog i nedovoljno istraženog stanja zvanog keratitis obturans. Kod ovog se stanja vosak u ušima, umesto da postepeno izlazi sam od sebe, gomila unutar uha sve dok se ne stvori tvrdi čep. Simptomi su bol i osećaj da su vam uši pune.

(Skandalozno.rs, Izvor: zadovoljna.hr, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Miris, boja i struktura VOSKA IZ UŠIJU mogu vam otkriti važne informacije o vašem ZDRAVLJU"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.