MOŽE BITI OPASNO: Evo koju hranu NE SMETE jesti na plaži!

Ilustracija

Osim peškira, kreme za sunčanje i vode nezaobilazan rekvizit za letne izlete je pokretni frižider. O njegovom sadržaju ne zavisi samo dobar provod nego i zdravlje tela.

[adsenseyu6]

Naime, na plaži se ne preporučuje konzumiranje masnih, slanih i kremastih namirnica jer osim što su nutritivno siromašne potencijalno su stanište bakterija koje su uzročnici trovanja hranom. Stoga sa sadržajem treba oprezno.

Letnje visoke temperature kao i visoki stepen vlažnost vazduha stvaraju idealne uslove za razmnožavanje bakterija koje su uzročnici trovanja hranom.

Kako bi izbegli potencijalne zamke zaraze potrebno je posebnu pažnju posvetiti termičkoj obradi sirovog mesa i načinu njegova čuvanja. Nedovoljno kuvano meso može sadržavati štetne mikroorganizme stoga goveđe meso i njegove prerađevine, kao i meso peradi i jaja nastojte dobro obraditi kuvanjem ili pečenjem.

Nakon pripreme poželjno je da hrana izvan frižidera bude unutar pola sata, ne duže. Temperatura u prenosnim frižiderima ne sme biti ispod 8 stepeni..

1. Dok ste na plaži konzumiranje salama svakako treba izbegavati kao i paštete ili gotove pekarske proizvode s mesnim sastojcima. Osim što visoka temperatura pogoduje kvarenju ove nemirnice nisu nutritivno bogate pa umesto da telo opskrbljuju potrebnom enegrijom one mu je oduzimaju.

Savet: Dobar komad grilovanog mesa kojemu ste proverili poreklo, svježe povrće i hleb kao i začini koje ste sami regulisali puno su pametnija opcija za zdrav i neopasan obrok na plaži. Ukoliko su vam namazi jednostavnije rešenje isprobajte zdravi namaz od humusa.

2. Obroci na plaži ne bi trebali biti masni, slani ili kremasti kako nam na kraju ne bi pokvarili odmor. Čips na plaži strogo je zabranjen baš kao i teški sendviči u koje neretko znamo ubaciti i komad pohovanog mesa, kremaste poslastice svakako treba izbegavati jer većina njih sadrži jaja koja su leti najčešći izvor zaraze bakterijom salmonelom.

Savet: Čips od jabuke zadovoljiće želju za grickanjem kao i bademi, orasi i lešnici koji neće naše telo izgladnjivati nego opskrbiti energijom. Poslastice možete sami pripremiti kod kuće, brzi kolač od šargaepe i čokolade zdravo je izvrsno rešenje.

[adsenseyu1]

3. Ćevapčići, hamburgeri i prženi krompirići uobičajena su ponuda letnih restorana. Umesto teških obroka koji će nas opteretiti i koji iako spravljeni u restoranima, kriju potencijalne opasnosti, preporučujemo da na plažu ponesete laganu hranu.

Savet: Prodavnice obiluju svežim voćem i povrćem čije nutritivne vrednosti svakako treba iskoristiti najbolje konzumirajući ih sveže. Brze salate u koje umesto mesa možete staviti žitarice ili soljenu ribu izvrsno su rešenje.

4. Konzumiranje gaziranih i kupovnih sokova koji u sebi sadrže ogromne količine šećera i koji ne spečavaju dehidraciju nego je potsiču valja u potpunosti izbegavati baš kao i alkoholna pića.

Savet: Zalihe vode na plaži su prioritet, a umesto kupovnih sokova sami možete napraviti sveže ceđeni sok od grejpfruta kod kuće.

(Skandalozno.rs, Izvor: zadovoljna.hr, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "MOŽE BITI OPASNO: Evo koju hranu NE SMETE jesti na plaži!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.