MOŽE DA BUDE SMRTONOSNA: Bolest koja sve češće napada trudnice

priroda

Foto: Pixabay

Ukoliko se na vreme ne prepozna i ne leči, ova bolest može dovesti do ozbiljnih komplikacija u trudnoći, ali i teških hroničnih poremećaja zdravlja kod žene. U poslednjoj instanci može izazvati smrt i trudnice i bebe, ali se i pored ovako ozbiljnih posledica o njoj nedovoljno zna.

Prof. dr Ljiljana Mirković, uspešni i cenjeni specijalista ginekologije i akušerstva, zaposlena na Medicinskom fakultetu, u Beogradu i Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, u petak je imala promociju svoje autorske knjige – “Preeklampsija”.

Preeklampsija je sve češća i kompleksna bolest u trudnoći o kojoj se nažalost malo zna. Preeklampsija je težak oblik hipertenzije u trudnoći i jedan je od vodećih uzroka obolevanja i umiranja trudnice i beba.

Sve je češća upravo zbog pojave rađanja u sve poznijim godinama. Karakteriše je visok krvni pritisak, belančevine u urinu i to nakon 20. nedelje trudnoće.

Mehanizam same bolesti vezan je za posteljicu, a kao glavni simptomi su bol u gornjem delu trbuha (zbog oticanja jetre), povraćanje, oticanje, pa sve do epileptičnih napada, smetnja sa vidom, disanjem…

U rizičnu grupu spadaju žene koje hronično pate od visokog krvnog pritiska, koje prvu trudnoću nose u trenutku kada već imaju preko 40 godina, one koje su u prethodnoj trudnoći imale preeklampsiju, žene koje imaju prekomernu telesnu težinu, hronične bubrežne bolesti, dijabetes…

Čačak: Bagerom rušili kuću u kojoj je SPAVAO mladić?!

Redovne kontrole krvnog pritiska najbolji su način da se na vreme otkrije hipertenzija. Trudnice treba da vode računa o ishrani, ostave alkohol i cigarete, smanje unos soli, izbegavaju masna i začinjena jela.

Dr Ljiljana je svojom knjigom pre svega htela da olakša posao i edukaciju svojim kolegama. Bavi se ginekologijom oko 3 decenije, a svoju karijeru je podredila i istraživanju i učenju o ovoj bolesti sadašnjice.

Doktorka tvrdi da ova knjiga nije namenjena samo stručnjacima, već je lako shvatljiva i za pacijente.

(Skandalozno.rs/Izvor: Dnevno.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "MOŽE DA BUDE SMRTONOSNA: Bolest koja sve češće napada trudnice"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.