NAJČEŠĆI SIMPTOMI koji ukazuju da ste ALERGIČNI na gluten

gluten

Foto: Pixabay

Ukoliko postoji sumnja, promeniti ishranu, uz odabir namirnica bez glutena u trajanju od minimum dva meseca

Studije u kojima su učestvovali ljudi sa problemima organa za varenje pokazuju da jedna od 30 odraslih osoba i jedno od 40 dece pati od alergije na gluten. Prepoznavanje ovog problema nije uvek jednostavno, veoma često se na to posumnja tek kada se sve ostalo isključi kao mogući uzrok.

[adsenseyu5]

Simptomi nisu specifični što dodatno otežava postavljanje dijagnoze. U ovom tekstu osvrnućemo se na nekoliko najčeščih simptoma i to kako ih prepoznati kako bi otklonili eventualne sumnje da se radi o intoleranciji na gluten. Širok spektar simptoma kreće se od asimptomatskog oblika ( bez simptoma ) do teških slučajeva nastalih usled malapsorpcije, piše kodren.com.

Između navedenih postoji čitav niz:

– Gastrointestinalni simptomi : nadimanje, meteorizam, stomačni bolovi i grčevi, zatvor ili dijareja, koji se mogu javiti pojedinačno ili kao kombinacija simptoma kada govorimo o sindromu iritabilnih creva.

–  Glavobolja ili migrena

–  Fibromijalgija koja se karakteriše bolovima u mišićnom i vezivnom tkivu.

–  Neurološki simptomi: vrtoglavica, nestabilnost, periferna neuropatija koja se karakteriše preosetljivošću i bolom, slabošću, trnjenjem i utrnulošću ekstremiteta.

– Umor i nedostatak energije bez adekvatnog objašnjenja, koji mogu biti vezani za obroke. Sindrom hroničnog umora je poput fibromijalgije samo sindrom, nije bolest, i nije dijagnoza na kojoj se treba zaustaviti već otići dublje u ispitivanje.

–  Psihološki problemi: emocionalna nestabilnost, hronična anksioznost ( nervoza), nagle i česte promene raspoloženja.

–  Česte anemije

–  Gubitak telesne težine ili pak ekstremna, uporna gojaznost

–  kožne promene, najčešće na glavi, laktovima, kolenima, zadnjici

–  Kod dece slabije napredovanje, nedostatak koncentracije, poremećaj pažnje, nervoza, problemi vezani za nedostatak vitamina…

Ovo su, ipak, simptomi koji se javljaju i kod drugih stanja i oboljenja i zato je na osnovu njih teško posumnjati da se radi o ovom problemu. Za početak, ukoliko bilo koji od ovih simtoma postoji duži vremenski period, a bez konkretnog uzroka, ne treba ih zanemariti i tražiti opravdanje (kao što često kažemo da su bolovi u leđima prisutni zato što mnogo sedimo). Simptome ne treba ignorisati.

Sledeće i najbitnije, ukoliko postoji sumnja, promeniti ishranu, uz odabir namirnica bez glutena u trajanju od minimum dva meseca. Nakon ovog perioda, uz strogo poštovanje ishrane, ukoliko je u pitanju intolerancija na gluten doći će do podizanja energije i smanjenja ili gubitka simptoma. Nakon šest meseci, postepeno se mogu uvoditi problematične namirnice u ishranu.

[adsenseyu1]

Dijeta bez glutena isključuje pšenicu, raž, ječam, zob, mekinje, proizvode od soje, pivo, suve smokve. U gotovim pakovanjima postoje razni načini da se provuče gluten, kao dodatak, zato treba birati proizvode na kojima je naglašeno da su bez glutena.

Namirnice u kojima ga sigurno ima su sosovi, prelivi za salate, zatim prerađena hrana (suhomesnati proizvodi), jer gluten služi da bi učinio proizvod gušcim i da bi dao ukus hrani, pa se stavlja u sosove, kečap, instant supe.

Kod intolerancije na gluten, postavljanje dijagnoze vrši se na osnovu laboratorijskih testova koji pokazuju prisustvo antitela na gluten i postojanja oštećenja crevne sluzokože. Ukoliko analize ne potvrde ove parametre (ponekad za to treba dosta vremena), neće se postaviti adekvatna dijagnoza jer, potreban je konkretan dokaz, što vodi u hroničnu patnju pacijenata sa simptomima. Zbog šarenolikosti simptoma koji se mogu javiti odmah, nakon nekoliko nedelja ili meseci i činjenice da nema dve obolele osobe koje imaju iste simptome i reakcije, treba češće razmisliti o mogućnosti da vas muči upravo problem o kome smo pričali.

(Skandalozno/Dnevno.rs /Izvor: kodren.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "NAJČEŠĆI SIMPTOMI koji ukazuju da ste ALERGIČNI na gluten"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.