NAJVAŽNIJI element: Proverite da li imate dovoljno JODA u organizmu

Ilustracija

Kod nedostatka joda u organizmu, štitna žlezda se povećava pokušavajući da nadoknadi i napravi dovoljnu količinu ove supstance.

Jod je najvažniji element za naš organizam. Višak ili nedostatak utiče na telesnu težinu, mentalno zdravlje, funkcije mozga i drugih organa, opšte stanje organizma.

[adsenseyu5]

Kod nedostatka joda u organizmu, štitna žlezda se povećava pokušavajući da nadoknadi i napravi dovoljnu količinu ove supstance.

Veoma je važno na vreme odrediti nivo sadržaja joda u organizmu. To možete da učinite u kućnim uslovima pomoću jednostavnog testa.

Test za određivanje vrednosti joda u organizmu

Uveče pred spavanje nanesite pomoću štapića za uši ili obične vate na unutrašnji deo ruke 3 linije povidon joda: tanku, malo deblju i najdeblju.

Ako ujutro ne vidite trag sve tri linije, obavezno se obratite endokrinologu, da se odrade analize i prepišu neophodni preparati joda.

Ako je ostala samo jedna deblja linija, preispitajte svoj režim ishrane. Najznačajniji izvor joda je jodirana kuhinjska so.

[adsenseyu1]

Školjke, morska alga kelp i drugi morski organizmi apsorbuju velike količine joda u morima.

Sveži sir, pogotovo od kozjeg mleka, nedozreli plodovi oraha, jaja, suva kajsija, beli luk, susam, soja, spanać su takođe dobri izvori joda.

Ako je nestala samo tanka linija – vaše zdravlje je van opasnosti.

(Skandalozno.rs, Izvor: superzena.b92.net, foto-ilustracija: pixabay)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "NAJVAŽNIJI element: Proverite da li imate dovoljno JODA u organizmu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.