NAUČNA STUDIJA: Umanjite RIZIK od raka dojke na ovaj način

lek

Foto: wikipedia

Samo pola čaše vina ili jedno malo pivo dnevno dovoljni su da povećaju rizik od raka dojke, tvrde naučnici.

Studija koja je sprovedena na Američkom institutu za proučavanje kancera uz podršku Svetskog fonda za istraživanje raka, pokazala je da zdrava ishrana, vežbanje, ograničavanje unosa alkohola i kontrolisanje težine smanjuju rizik od ove opake bolesti.

Stručnjaci su pronašli jake dokaze da energično vežbanje takođe smanjuje rak dojke i to za 17 odsto kod žena u reproduktivnom periodu, kao i za 10 odsto kod onih koje su u postmenopauzi.

Dojenje smanjuje rizik od oba tipa bolesti.

[adsenseyu5]

Naučnici kažu da su pronašli “ograničene, ali sugestivne” dokaze da zeleno lisnato povrće, poput kupusa, kelja, zelene salate i spanaća, smanjuju rizik od raka dojke sa negativnim receptorima za estrogen, koji je ređi tip kancera i teže izlečiv.

Konzumacija hrane bogate karotenoidima, poput šargarepe, paradajza, kajsija, spanaća i slatkog krompira, takođe se povezuje s manjim rizikom od raka dojke, kao i mlečnih proizvoda i svih ostalih namirnica bogatih kalcijumom.

Međutim, postoje jaki dokazi da čak i male količine alkohola, poput pola čaše vina ili jednog malog piva dnevno, povećavaju rizik od raka u reproduktivnom periodu žene za pet odsto, a u postmenopauzi za devet odsto.

Dr En Mektirnan, vođa studije i stručnjak Fred Hačinson istraživačkog centra u Sijetlu, kaže da su dokazi jasni: aktivan život, zdrava težina i ograničavanje unosa alkohola, jesu koraci koje sve žene mogu da preduzmu, kako bi smanjile rizik.

Nova teorija EVOLUCIJE menja istoriju: Kolevka čovečanstva je BALKAN?!

“Otkrića pokazuju da žene mogu imati koristi od vlaknastog povrća i namirnica bogatih karotenoidima. Treba izbegavati i gojenje”, kaže ona.

Dakle, preporuke su sledeće: jedite što više povrća, poput šargarepa, paprike, zelenih salata umesto prženih namirnica i grickalica, a ako pijete alkohol, držite se jedne čaše.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor:b.92)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "NAUČNA STUDIJA: Umanjite RIZIK od raka dojke na ovaj način"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.