NE TUŠIRATE SE SVAKODNEVNO: Evo šta se dešava VAŠOJ KOŽI

voda

Foto: pixabay

Serija testiranja na dobrovoljcima opovrgnula je dobrobiti ređeg tuširanja.

Osim ako ne kampujete u prirodi, velika je verovatnoća da se redovno tuširate i tako održavate higijenu. Opšte preporuke glase da je dobro tuširati se jednom na dan u toplijim mesecima godine, dok je u onim zimskim dovoljno i jednom u dva dana, zbog preteranog isušivanja kože.

Ali, s time se ne slažu svi, posebno ljudi koji tvrde da koža ima svoju prirodnu zaštitu u obliku loja, koji čuva njen zdrav sjaj, pa je po njima pranje najbolje svesti na samo onoliko koliko je nužno.

[adsenseyu5]

Upravo je rezultate preskakanje tuša nekoliko dana odlučio da proveri tim naučnika, kako bi otkrili istinu – ima li štete u svakodnevnom kupanju?

Evo što su otkrili:

Loše bakterije stvaraju disbalans

Ljudska koža je prekrivena bakterijama (sa oko čak 1000 različitih tipova) kao i gljivicama (dodatnih 80 tipova). Većina tih mikroba je dobra za nas i pomažu nam u borbi sa onim lošim. Ono što sapun i voda rade je to da pomažu dobrim bakterijama u borbi sa opasnim klicama, a bez toga naše telo postaje ranjivije na razne infekcije i probleme sa nehigijenom od bakterija koje pokupimo na različitim mestima – od javnog prevoza, teretane, sa radnog mesta i kontakta s drugim ljudima, piše “Business Insider”.

Netuširanje šteti koži

Ako se koža ne pere, na njoj se nakupljaju masnoće i prljavštine, što uzrokuje začepljenje pora i upale u obliku osipa i iritacije. To se odnosi i na one koji pate od raznih ekcema, koji mogu da pogoršaju svoju situaciju izbegavanjem pranja, a postoji čak i zvanično medicinsko stanje, koje se odnosi na kožu sa zapostavljenom higijenom, “dermatis neglecta”.

[adsenseyu1]

Miris se neminovno javlja

Dokazano najintenzivnija posledica netuširanja, kao i ona koja se prva javlja, je neugodan miris. Bez obzira na količinu aktivnosti, ljudsko telo uvek proizvodi znoj, koji je jedan od načina rešavanja toksina iz organizma. Bakterije koje se u takvoj situaciji umnožavaju na koži proizvode gasove koji konzumiraju proteine i masne kiseline, a to proizvodi čak 30 različitih mirisa, u zavisnosti od ishrane i hormonalnog statusu pojedinca.

Tuš slobodno koristite svakodnevno, ali izegavajte svakodnevno korištenje gelova i agresivnih sredstava, pa je, posebno u zimskim mesecima prepoeučljivo istuširati se povremeno samo vodom, savetuju naučnici.

(Skandalozno.rs /Dnevno.rs/ Izvor:B92.net)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "NE TUŠIRATE SE SVAKODNEVNO: Evo šta se dešava VAŠOJ KOŽI"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.