NE VREDI NAM ZAŠTITNI FAKTOR: Štite od RAKA ali nisu bezopasne po zdravlje

leto

Foto: Pixabay

Iako ih svi dermatolozi označavaju ključnim u zaštiti od melanoma tokom sunčanja, kreme za zaštitnim faktorom i te kako mogu nepovoljno uticati na ljudsko zdravlje.

Kreme za sunčanje ključne su za zaštitu kože od raka. Nova studija, međutim, sugeriše da mogu uzrokovati i manjak vitamina D. Vitamin D važan je za zdravlje kostiju jer pomaže u apsorpciji kalcijuma. Pomaže i u stabilnom funkcionisanju nervnog sistema i mišića te u jačanju imunološkog sistema. Manjak vitamina D može dovesti do smanjene gustine kostiju, a to posledično povećava rizik od lomova i osteoporoze.

[adsenseyu5]

I dok neke namirnice prirodno sadrže vitamin D, poput ribe ili goveđe jetre, uglavnom je reč o malim količinama. Daleko najbolji izvor vitamina D je izloženost sunčevim zracima. Oni prodiru u kožu i oblik kolesterola (7-dehidrokolesterol) pretvaraju u aktivni oblik vitamina D-3.

Naučnici sa kalifornijskog univerziteta predvođeni Kimom Fotenhauerom, proučavali su postojeće kliničke studije o manjku vitamina D i zaključili da kreme za sunčanje sa faktorom 15 ili višim, mogu smanjiti proizvodnju vitamina D za čak 99 posto.

Oni stoga preporučuju da se dva puta nedeljno po pola sata provede na suncu, bez nanošenja zaštitne kreme. Takva količina izloženosti Sunčevim zracima neće povećati rizik od raka kože, a u organizmu će se zadržati optimalna količina vitamina D. Studija je objavljena u časopisu The Journal of the American Osteopathic Association.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor:večernji list)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "NE VREDI NAM ZAŠTITNI FAKTOR: Štite od RAKA ali nisu bezopasne po zdravlje"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.