NEGATIVNO DELUJU NA MUŠKE HORMONE: Kako lekovi protiv bolova utiču na PLODNOST

Odmor

foto-ilustracija: pixabay.com

“Ibuprofen”, “aspirin” i “paracetamol” negativno utiču na muške hormone, pokazala je naučna studija rađena u Francuskoj. Još se ne zna da li su efekti izazvani dugom upotrebom lekova leka trajni ili nisu.

“Ibuprofen”, ako se uzima u dozama koje najčešće koriste sportisti za ublažavanje bola i snižavanje telesne temperature, smanjuje plodnost muškaraca, pokazala je naučna studija.

To je zapravo nastavak istraživanje koje je započeto prvo na trudnicama, objasnio je direktor Instituta za zdravlje i životnu sredinu u Francuskoj, Bernar Žego.

On i tim istraživača iz Francuske i Danske najpre su analizirali kako lekovi protiv bolova – “aspirin”, “acetaminofen” odnosno “paracetamol” i “ibuprofen” utiču na trudnice.

Njihovo istraživanje je pokazalo da sva tri leka, ako ih uzima trudnica, loše utiču na testise beba.

Doktor Dejvid Kristensen, koautor studije, objasnio je da pošto testisi ne samo da proizvode spermu već luče i testosteron, sva tri leka loše utiču na muške hormone, a povećavaju i rizik da se beba rodi sa urođenim anomalijama.

Znajući to, naučnike je zanimalo šta se dešava ako odrasli muškarci uzimaju lek, a u ovoj studiji su se fokusirali na “ibuprofen”, koji ima najjače efekte.

Ovaj lek često uzimaju sportisti, olimpijci i profesionalni fudbaleri pre utakmica kako bi preventivno delovali na bol – rekao je Žego.

Tokom istraživanja, kod učesnika koji su pili dozu “ibuprofena” koju uzimaju mnogi amateri i profesionalni sportisti: 600 miligrama dva puta dnevno, što je i inače i maksimalna doza leka koja se preporučuje, ustanovljeno je da su luteinizirajući hormoni – koje proizvodi hipofiza i koji stimulišu testise da proizvode testosteron – zavisili od količina “ibuprofena” koji je dospeo u krvotok. Istovremeno, smanjen je nivo testosterona, što pokazuje disfunkcionalnost testisa.

Ovakav disbalans hormona povezuje se sa hipogonadismom, stanjem koje se u vezi sa lošijom plodnošću muškarca, depresijom i povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara. Još se ne zna da li su efekti izazvani dugom upotrebom tog leka trajni ili nisu.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor: Novosti.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "NEGATIVNO DELUJU NA MUŠKE HORMONE: Kako lekovi protiv bolova utiču na PLODNOST"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.