NEMOJTE zanemarivati GORUŠICU: Evo zašto može da bude veoma OPASNA!

Ilustracija

Nedavno objavljena studija, koja je obuhvatila 600 bolesnika sa rakom grla, pokazala je da je rizik za pojavu raka grla i glasnih žica veći kod bolesnika sa učestalom gorušicom!

Studija je takođe pokazala da antacidi, ali ne i lekovi koji blokiraju lučenje želudačne kiseline, smanjuju taj rizik.

Studija je na tragu prethodno objavljenih rezultata, a to nas upozorava da pušenje, konzumacija alkohola infekcija HPV-om (Human papilloma virus) verovatno nisu jedini spoljašnji rizici za nastanak raka grla, upozoravaju stručnjaci.

Među prvima je na moguću vezu između raka grla i glasnih žica i gorušice upozorila studija sprovedena na 1.900 ispitanika, čiji su rezultati objavljeni 2013. godine. Tada se pokazalo da česte gorušice povećavaju rizik od raka za čak 78 odsto, čak i ako ljudi inače ne puše i ne piju alkohol.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Čestom pojavom gorušice smatra se ona koja se javlja svakodnevno ili nekoliko puta nedeljno, prilikom čega se sadržaj želuca vraća u jednjak, a pritom kiseline i enzimi iz želuca izazivaju iritacije i upale slukože jednjaka.

Usled toga, može se razviti takozvani Baretov jednjak, predkancerogeno stanje, koje može da se otkrije biopsijom i gastroskopijom, pa je kod učestale gorušice i više nego poželjno posetiti gastroenterologa.

Imajte u vidu i da gorušicu možete lako da kontrolišete, jer je za njenu pojavu ishrana presudan faktor. Preobilni i prezačinjeni obroci pogoršavaju stanje, pa se savetuju češći i manji obroci, dok poslednji treba da bude bar 4 sata pre spavanja.

Ukoliko ipak patite od učestale i dugotrajne gorušice, obavezno posetite lekara, koji će vam verovatno prepisati lekove za smanjivanje lučenja želudačne kiseline.

(24sata.hr, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "NEMOJTE zanemarivati GORUŠICU: Evo zašto može da bude veoma OPASNA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.