NIJE SVEJEDNO: Evo koji LUK treba da koristite za koju vrstu hrane!

crni

foto: pixabay.com

Nisu sve vrste luka za sva jela!

Nije svejedno da li stavljate u jelo žuti ili ljubičasti luk, srebrnjak, slatki luk ili praziluk. Takođe, važno je da znate i kako se koja vrsta luka reže.

Žuti luk

Ovo je vrsta koju ljudi najčešće koriste u pripremi jela. Radi se o vrsti koja ima najjači ukus od svih ostalih i za većinu jela je najbolji izbor. Bogat je dijetetskim vlaknima. Najbolji je kada ga usitnite na sitne kocke.

[adsenseyu5]

Ljubičasti luk

Ova vrsta ima najbolji ukus ako se ne kuva i zato je idealna za hamburgere, sendviče. Odličan je u salatama i za roštiljanje. Ljubičasti luk sadrži manje šećera od žutog i prepun je antioksidanasa koji smanjuju rizik od nastanka raka. Seče se na kolutove i svaki kolut se razdvoji prstima.

Srebrnjak

Ova vrsta luka je savršen izbor ako želite da vam jelo ima više teksture. Najhrskaviji je od svih i odličan je za picu, kao i za meksička jela. Najbolji je kada ga sečete na trakice.

SVAKODNEVNO KORIŠĆENJE ASPIRINA UZROKUJE HILJADE SMRTI GODIŠNJE

Mladi luk

Najbolje da ga jedete sirovog, ali može se koristiti i za kuvanje. U tom slučaju, koristi se ceo zajedno sa zelenim delom. Popularan je u kineskoj i japanskoj kuhinji. Bogat je vitaminima K i C. Seče se na kolutiće.

Praziluk

Najbolji je za salate i da ga koristite u svežem stanju. Odlično se slaže sa ribom. Secite ga na tanke kolutove.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/izvor:b92.net)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "NIJE SVEJEDNO: Evo koji LUK treba da koristite za koju vrstu hrane!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.