NIKAKVE koristi, samo šteta: Evo šta se zapravo dešava sa KOŽOM kada pocrni na suncu

Ilustracija

foto: publicdomainpictures.net

Jeste li znali da se i tamnjenje kože bez opekotina smatra štetnim?

[adsenseyu6]

Naime, naša koža nema nikakve koristi od tamnijeg tena zbog čega je važno znati što se zapravo dogodi s kožom kada pocrnimo na suncu.

Tamnjenje kože odgovor je na mutacije koje se dogode u ljudskom DNK kada smo izloženi sunčevim zracima.

Kada je koža izložena sunčevim UV zracima, prebacuju se u sigurnosni način rada ćelije na površini kože i počnu primati ćelije tamnijeg pigmenta, melanocite koje stvaraju pigment melanin.

Na taj način melanocit sprečava prodiranje UV zraka u najkorisnije delove ćelija kože.

Ćelije zatim taj pigment gomilaju na površini ćelijskog nukleusa, te na taj način stvaraju zaštitu poput kišobrana.

Kada se pigment nagomila, kože postane tamnija. Što je koža više izložena suncu, to se pigmentirani štit više stvara.

Zbog toga koža postaje sve tamnija što više vremena provodite na suncu. Osobe sa svetlijim tenom kože ne mogu stvoriti dovoljno pigmenta, odnosno zaštite. Što je zaštitni kišobran svetliji, to ima više rupa i zbog toga slabije štiti.

Međutim, čak i kod osoba koje lako pocrne, ovaj prirodni štit nikada ne pruža potpunu zaštitu te ne može zameniti zaštitu koju daje krema za sunčanje.

[adsenseyu1]

Kako pravilno upiti vitamin D?

Većina dermatologa preporučuje korišćenje kreme za sunčanje s minimalnim faktorom 30 kako biste se zaštitili od štete koju mogu izazvati sunčevi zraci. Moguća šteta uključuje i mutacije DNK koje mogu izazvati rak kože i slabljenje vezivnog tkiva čija je posledica pojava bora, obešena koža i sunčeve pege.

Treba naglasiti i da su ljudi s tamnijom bojom kože, iako prirodno obdareni s puno melanina bez obzira izlagali se suncu ili ne, takođe podložni pojavi raka kože i drugim oblicima štete nastale od sunčevih zraka.

Dodatna doza vitamina D svima nam dobro dođe, ali kada se izlažemo suncu uvek to treba činiti pravilno.

Štitite se kremom s minimalnim faktorom zaštite 30 (i ponovno je nanosite tokom sunčanja), nosite šešir i što više vremena provodite u hladu.

(Skandalozno.rs, Izvor: zadovoljna.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "NIKAKVE koristi, samo šteta: Evo šta se zapravo dešava sa KOŽOM kada pocrni na suncu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.