Nova tehnologija: PUŠAČI, zaboravite na duvanski DIM

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Pušenju i duvanskom dimu odavno je odzvonilo. Strogi zakoni protiv pušenja, sve skuplje cigarete uticale su da se broj pušača smanji. Svemu tome morala je da se prilagodi duvanska industrija, koja sada mora da se bori za svoje potrošače.

Jedna od kompanija se za pomoć obratila naučnicima.

Liči na olovku. U to se stavlja proizvod koji se zove heat stick. „Olovka” se stavlja u spravu koja zagreva duvan iz stika, ali ga ne zapali. Nema sagorevanja, nema pepela, nema dima, nema neprijatnog mirisa. Pušači kažu – ukus je isti. Ne, nije cigareta, to je IQOS.

“IQOS je nova tehnologija, proizvod koji zagreva ne sagoreva duvan i verujemo da će potrošači preći sa duvana na potencijalno manje štetne duvanske proizvode“, kaže Jelena Pavlović, generalna direktorka kompanije “Filip Moris“.

[adsenseyu5]

U razvoj nove tehnologije kompanija „Filip Moris“ uložila je dve milijarde dolara, a u fabriku kraj Bolonje pola milijarde evra.

Zbog toga što ljubomorno čuvaju tehnologiju i način na koji su uspeli da eliminišu sve štetno iz duvana, naša ekipa nije mogla da snimi fabriku iznutra.

“Ono što nam morate verovati jeste da tehnologija nije ista kao u klasičnoj fabrici duvana“, kaže Pavlovićeva.

Čovek pod čijom je kontrolom proizvodnja duvanskih patrona bivši je inženjer Duvanske industrije Niš.

“Proizvodnja hitstikova raste, što je pokazatelj da potražnja za našim inovativnim proizvodima neprekidno raste na tržištu“, kaže Stevan Mirić iz kompanije.

IQOS se sada najviše prodaje u Japanu, kao i u svega nekoliko evropskih država. A kada će se naći i na srpskom tržištu?.

“I mi se u Srbiji pripremamo za lansiranje IqoSA, radimo na prilagođavanju poslovnog modela, na uspostavljanju adekvatne organizacije kako bismo što ranije i našim potrošačima predstavili iQOS kao alternativu cigaretama“, objašnjava Pavlovićeva.

[adsenseyu1]

Neko se našalio pa je i ime proizvoda preveo kao “I quit ordinary smoking“, tj – “Prestao sam da pušim obične cigarete”. To nije slučajno. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će broj pušača u svetu opasti sa 22 na 19% do 2025. godine. Zbog toga se i pribeglo stvaranju jednog modernog čibuka.

Poznati proizvođač duvanskih proizvoda upravo u ovoj modernoj spravi vidi svoju budućnost. Oni očekuju da će za svega nekoliko godina uobičajeni duvanski proizvodi otići u prošlost i da će svi koristiti IQOS.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Nova tehnologija: PUŠAČI, zaboravite na duvanski DIM"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.