OBAVEZNO: Ako ste stariji od 30 godina, neophodno je da uradite ova četiri pregleda

Ilustracija

foto: pixabay.com

Što smo stariji, to se mogućnost raznih zdravstvenih problema sve više povećava. Zbog toga stručnjaci preporučuju da svake godine obavimo jedan sistematski pregled ili barem naredne četiri važne analize.

Krvni pritisak

Visoki krvni pritisak ne naziva se ‘tihim ubicom’ bez razloga. Ne postoje nikakvi simptomi za ovaj zdravstveni problem, a on zaista ljudski život može da dovede u opasnost. Ako nemate problema sa srcem ili u porodici nemate istoriju kardiovaskularnih bolesti, pritisak ipak redovno treba da proveravate.

Holesterol

Jednom godišnje trebalo bi da proverite nivo holesterola u krvi, a ako već imate problem sa visokom holesterolom ili viškom kilograma, onda se preporučuje da ga kontrolišete svaka 3 do 4 meseca.

[adsenseyu5]

Nivo šećera u krvi

Ako ste zdravi, vaše telo zahvaljujući gušterači koja proizvodi insulin reguliše nivo šećera u krvi. Mnoge druge bolesti ili pak višak kilograma mogu uticati na rad gušterače i proizvodnju insulina pa zbog toga dolazi do povećanja nivoa šećera.Tada dolazi do razvoja dijabetesa.

Nivo šećera u krvi trebalo bi proveravati jednom godišnje.

TSH

Jedna od 10 osoba (pretežno žene) tokom života će iskusiti probleme sa štitnjačom. Simptomi bolesne štitnjače su raznoliki, ali ponekad su hormoni T3 i T4 u normali pa bolest može da vam promakne.

(Skandalozno.rs, Izvor: zadovoljna.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "OBAVEZNO: Ako ste stariji od 30 godina, neophodno je da uradite ova četiri pregleda"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.