OBRATITE PAŽNJU: Boja urina otkriva da li imate problema sa zdravljem

epruvete

Foto: Pixabay

Jako je važno znati koju nijansu ima mokraća zdrave osobe, jer promene mogu biti indikator nekih ozbiljnih oboljenja.

Prilikom odlaska u toalet, obratite pažnju kakve boje je vaša mokraća jer po njoj možete otkriti neke stvari vezane za zdravlje, pa čak i da li se negde u vašem telu razvija tumor, u kakvom je stanju jetra ali i vaši bubrezi.

Na internet stranici Klinike Clivlend iz SAD-a, objašnjeno je kakve sve boje urin može biti, ali i kada bi trebalo posetiti lekara.

[adsenseyu5]

Kakve je boje vaš urin i što to znači:

– Bez boje, skroz proziran – pijete previše vode i bilo bi dobro da to smanjite.

– Bleda boja slame – Ova boja je normalna i pokazuje da je sa zdravljem sve u redu i da unosite tečnosti koliko treba.

– Prozirno žućkasta – i ova boja je u granicama normale.

– Tamno žuta – sve je u redu, ali bi trebalo unositi više vode.

– Boja meda – telo vam žudi za tečnošću.

– Boja piva, pomalo smeđa – postoje naznake o bolesti jetre ili teške dehidratacije. Pijte više vode tokom nekoliko dana i ako boja urina ostane ista, posetite lekara.

– Ružičasta ili crvenkasta – ovakva boja se može pojaviti ako jedete cveklu ili borovnice ali i ukoliko u urinu ima krvi. To može ukazivati i na ozbiljne zdravstvene probleme – na bolest bubrega, tumore, infekciju urinarnog trakta, probleme sa prostatom ili nešto drugo.

Takođe, urin je takve boje i kod trovanja živom. Obavezno se javite lekaru.

Narandžasta boja – i u ovom slučaju se može raditi o dehidrataciji, ali i o problemima sa jetrom ili žučnim kanalom. Takođe, mokraća je takve boje i kod trovanja hranom. Nije loše da se javite lekaru.

– Plave ili zelene boje – retko genetsko oboljenje može rezultirati ovakvim bojama urina, ali i neke bakterije koje inficiraju urinarni trakt. Moguće je i trovanje hranom ili uzimanje određenih lekova.

[adsenseyu1]

Šta ako se mokraća peni?

Mokraća ponekad može zapeniti, a to znači da unosite previše proteina u organizam ili da imate problema sa bubrezima. Posetite lekara ako vam se ovo učestalo događa.

Inače, preporuka stručnjaka je periodično davati urin na analizu jer neke stvari se ne mogu videti golim okom. Recimo, nivo šećera u mokraći može ukazivati na rizik od dijabetesa.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor:24sata.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "OBRATITE PAŽNJU: Boja urina otkriva da li imate problema sa zdravljem"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.