ODGOVOR NA VEČITU DILEMU: Da li je važno da pre KONZUMIRANJA peremo povrće i voće

voće

Foto: Pixabay

Kao i kod većine drugih stvari, kod pranja voća i povrća najbolja je zlatna sredina.

Često se pogrešno misli da je poenta pranja namirnica rešavanje nataloženih pesticida, npr. onog sjajnog sloja na jabukama ili belih tačkica na narandžama. Ali, zapravo je količina pesticida koja se nalazi na poljoprivrednim proizvodima uglavnom unutar dozvoljenih granica. Veći problem predstavljaju patogeni mikroorganizmi – bakterije, virusi ili paraziti.

Šta se događa kada pojedemo zaraženo voće i povrće?

Mikroorganizmi koji se nalaze na vašoj svežoj hrani mogu izazvati mnogo stvari, od laganog bola u stomaku, do ekstremnih, pa čak i smrtnih slučajeva! Jeste li čuli za salmonelu, Ešerihiju koli, listeriju ili hepatitis A? To su samo neke od mogućih posledica, a od nekih zaista možete postati ozbiljno bolesni.

[adsenseyu5]

Pranje pre konzumiranja i pripreme poljoprivrednih namirnica, jednostavna je praksa kojom možete smanjiti rizike od svih ovih oboljenja.

Poljoprivredne proizvode najbolje je oprati pre same upotrebe, za šta nam je dovoljan mlaz hladne vode. Voće i povrće s mekanom kožom možete lagano trljati, a ono s tvrđom kožom možete istrljati (u poslednje vrijeme na tržištu se pojavljuju i posebne četkice za čišćenje voća i povrća).

Njihovo je vreme: Evo kako da se zaštitite od KRPELJA

Treba napomenuti i da voće s nejestivom korom (narandže, banane, avokado, dinje) takođe treba oprati, međutim nije ih potrebno istrljati ili nešto slično. Razlog za to (iako se na prvi pogled čini nepotrebno) leži u činjenici da bakterije i ostale mikroskopske pretnje, mogu preći sa spoljne strane kore na deo voća koji zapravo jedemo.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor:Kolektiv.me)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "ODGOVOR NA VEČITU DILEMU: Da li je važno da pre KONZUMIRANJA peremo povrće i voće"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.