Oprezno: Na šta ukazuje bubuljica na nosu?

Simptomi

foto-ilustracija: pixabay.com

Kada koža iznenada izgubi sjaj, počne da se masti, suši ili da se osipa, znak je da nešto u telu ne radi kako treba, kaže ajurveda.

Drevna ajurvedska tehnika i kineska medicina dovode u vezu disbalans koji se javlja u našim telima s pojavom bubuljica i akni na koži, kao najvećem organu. Na mapi lica, nastaloj pre skoro deset hiljada godina, tačno su iscrtane veze između pojedinog dela lica i organa. Njihovi putokazi mogu da nam posluže i dan-danas kao pomoćno sredstvo za rešavanje upornih problema na koži.

[adsenseyu5]

BRADA

Uporne promene na bradi najčešće ukazuju na poremećaj hormonske ravnoteže, kao i na nedovoljan unos hranljivih materija kroz ishranu.

REŠENJE: Uravnotežena ishrana, naročito prilikom držanja dijete. Takođe, treba izbegavati i tešku, masnu, začinjenu hranu, alkohol i kofein, koji remete normalan rad hormona. Poželjni su boravak na svežem vazduhu i duge šetnje.

T-ZONA I ČELO

Razne promene na čelu, nosu i predelu između obrva nastaju usled problema sa bešikom i organima za varenje, naročito kada se previše unosi masna i industrijski prerađena hrana, koja izaziva visok nivo insulina. Visok insulin pak diže nivo androgena, koji stimuliše produkciju sebuma i zatvara pore, te povećava šansu da se pojave bubuljice.

REŠENJE: Detoksikacija, koja podrazumeva unos mnogo veće količine obične vode, svežeg sezonskog voća i povrća.

NOS

Bubuljice koje se često pojavljuju na nosu najčešće ukazuju na problem s visokim pritiskom, slabom cirkulacijom ili nedostatkom vitamina B.

REŠENJE: Manje masne hrane, jer se tako snižava holesterol odgovoran za naslage na krvnim sudovima, zbog kojih slabi cirkulacija i skače pritisak. Dnevna doza vitamina B u obliku suplementa takođe će pomoći, baš kao i pilinzi i maske za odmašćivanje kože.

[adsenseyu1]

OBRAZI

Na obrazima se nalazi mnoštvo malih krvnih sudova koji nam, prema mapi lica, daju tačan uvid u stanje pluća. Kada su izraženiji, znak su čestih alergija i preterivanja s cigaretama. Krivci za crvenilo na obrazima su i bakterije koje se na lice prenose sa mobilnog telefona i ruku.

REŠENJE: Alergološko ispitivanje, kojim se iz ishrane ili okruženja otklanjaju potencijalni izazivači crvenila, baš kao i duvan. Treba da pojačate i higijenu ruku, kao i da pazite čime sve dodirujete obraze, što uključuje i vaš pribor za šminkanje – četku za puder, sunđer za rumenilo.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs, zena.blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Oprezno: Na šta ukazuje bubuljica na nosu?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.