Oprezno sa kupovinom: Inspekcija zatvorila 18 pekara zbog prljavštine i prevara

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Nehigijenski uslovi u pekarama i netačno deklarisanje hleba bili su glavni razlozi da nadležne inspekcije zatvore čak 18 pekara od početka godine. Pekari najviše zarađuju na pravljenju specijalnih vrsta hleba, kojih kod nas ima čak 50 vrsta, ali pojedine ne sadrže sve propisane sastojke.

Nenad Vujović, pomoćnik ministra poljoprivrede, potvrdio je za Kurir da je od početka godine zatvoreno 18 objekata i dodao:

– Naša inspekcija privodi kraju kontrolu hleba. Poljoprivredni inspektori obišli su oko 1.000 proizvođača i zatekli neadekvatne higijenske uslove i manjkavosti u deklarisanju robe, a to su i bili razlozi za zatvaranje objekata. Za sve specijalne vrste hleba propisano je koliko koje supstance moraju da sadrže da bi mogli da se nazovu integralnim – objasnio je on.

Potrošači ne znaju za sve to, kupuju te “zdrave” vrste hleba, a Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), kaže za Kurir da pekari najviše zarađuju upravo na tim vrstama hleba koje su i po pet puta skuplje od običnih.

– Kada kupite raženi hleb, uopšte ne možete da budete sigurni da zaista jedete proizvod koji je napravljen od raženog brašna. To bi jedino mogao da zna inspektor koji bi u proizvodnji svaki put kontrolisao da li je zaista stavljeno 70 odsto raži, koliko je i propisano – opisuje Papović i dodaje da o proizvodnji hleba u Srbiji mnogo govori i činjenica da kod nas pravi, crni hleb gotovo da i ne postoji.

– U našoj zemlji postoji samo jedan mlin koji melje brašno tipa 1100, koje se koristi za proizvodnju crnog hleba. Samo jedan jedini mlin imamo koji radi po propisima, dok drugi dodaju malo raži, pšenice i prodaju navodno crni hleb – objasnio je on.

Branka Mitrović, nutricionista, rekla je da nedostatak u deklarisanju i to da ukoliko sadrži alergene, a to nije navedeno.

– Proizvođači lažu kupce, jer imaju zagarantovanu cenu kada je u pitanju integralni hleb, koji najviše i košta. Ti hlebovi imaju i dodatne hemikalije da bi im se produžio rok trajanja, a koje nisu nimalo zdrave. Često se desi da i najjeftini hleb bude zdraviji od svih ovih integralnih vrsta – objasnila je ona.

Čuvajte se prevare: kako da prepoznate pravi crni hleb

Ako želite da se zdravo hranite, crni i ražani hleb su sigurno deo vašeg jelovnika! Evo kako da se zaštitite od prevare…

Crni ili ražani hleb je kvalitetna namirnica koja je nezaoblizan deo zdrave ishrane. Takav hleb trebalo bi da se proizvodi većim delom od celog pšeničnog ili raženog zrna, tako da zadržava sve važne hranljive materije.

Pri kupovini je veoma je važno da li je crni ili integralni hleb zaista ”crni”, odnosno da li je proizveden od celog zrna ili je samo dodata karamela za boju ili nešto drugo, što uopšte ne bi trebalo da se nalazi u hlebu.

Anonimni pekar koji je dobro upoznat sa metodama bojenja hleba, opisao je da se u takozvani crni hleb za boju dodaje – baš svašta. Od kafe, kakaa, veštačkih boja do crvenog vina… Metode kojima se služe proizvođači su različite, sve samo da bi uštedeli i na vama zaradili.

Ražanim hlebom se zapravo može nazvati samo onaj koji sadrži najmanje 30 odsto raženog brašna.

Kod ražanog testa, kvalitet glutena je loš (što je zdravo), pa dolazi do pucanja “rešetke” od glutena, što prilikom pečenja onemogućuje da voda ispari iz testa. Rezultat toga je zbijena struktura pravog ražanog hleba. Kod pšeničnog testa kvaliteta glutena je značajno bolji. Rezultat je rastresita i prozračna struktura hleba.

Kao zaključak gore navedenog – nije moguće da hleb sa većinskim procentom ražanog brašna bude mek kao pšenični hleb!

Kako prepoznati pravi crni hleb?

Stavite u vodu komad sredine crnog hleba. Ako hleb pobeli, a voda potamni, znači da je obojen.

Crni hleb je tvrd, zbijen i ima veću vlažnost nego beli.

Crni hleb ne može biti prozračan i elastičan.

Sredina crnog hleba ima dublje pore i manja mu je zapremina. Drugačije miriše od belog.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Oprezno sa kupovinom: Inspekcija zatvorila 18 pekara zbog prljavštine i prevara"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.