Osim što ružno izgleda, da li DLAKA u hrani predstavlja zdravstveni rizik?

Ilustracija

Pronaći dlaku u hrani je bez svake sumnje grozno, naročito za one koji su gadljivi. Međutim, da li dlaka u jelu može da predstavlja zdravstveni rizik?

[adsenseyu6]

Tim pitanjem se pozabavila Uprava za hranu i lekove i i saopštila da dlaka u hrani ne predstavlja nikakvu opasnost za zdravlje i da do sada nisu dobili nikakav izveštaj o tome da se neko razboleo nakon što je slučajno progutao dlaku.

Marija Kolavinćenco, dermatolog s Univerziteta Nortvestern, objasnila je zašto ljudi ne treba da brinu ukoliko im se u jelu nađe dlaka koju progutaju:

“Kosa je sačinjena od gusto zbijenog proteina koji se zove keratin i koji je hemijski neaktivan i neće izazvati nikakve probleme ukoliko se proguta i svari”.

“Jedini pravi scenario u kome bi kosa mogla da predstavlja pretnju je ukoliko pojedete sve dlake sa glave. Velike količine dlaka mogu da učine vašem organizmu isto što i odvodu slivnika.

Dakle, formirale bi se grudve koje bi izazvale bolove u stomaku i druge simptome.”

Istina je da ste možda baš i danas pojeli neku dlaku.

Naime, proizvođači hrane koriste L-cistein, aminokiselinu iz keratina kako bi stabilizovali ukuse koji detektuju slano i kiselo.

[adsenseyu1]

Iako neke fabrike crpe L-cistein sintetički ili iz perja patke, ostali ga crpe iz ljudske kose.

(Skandalozno.rs, Izvor: popsci.com, b92.net, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Osim što ružno izgleda, da li DLAKA u hrani predstavlja zdravstveni rizik?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.