Otkriće koje je iznenadilo sve: Grip prenosimo i samo disanjem?!

nos

foto: pixabay.com

Do sada se naširoko smatralo da se grip “hvata” izlaganjem kapljicama sluzi koje se raznose kašljem ili kijanjem inficirane osobe, ili dodirom zaraženih površina. Nova studija međutim otkriva da možda prenosimo grip jedni drugima prosto time što dišemo, piše “Merkjuri njuz”.

Studija istraživača Univerziteta San Hose i Berklija ponudila je nove dokaze o osobinama prenosa gripa vazduhom i koliko se lako prenosi na druge ljude.

Naučnici su otkrili velike količine zaraznih virusa u izdahu obolelih od gripa.

– Otkrića studije govore da čišćenje površina, pranje ruku i izbegavanje ljudi koji kašlju ne obezbeđuje potpunu zaštitu od gripa. Boravak u kući i izbegavanje javnih mesta može podvući razliku u širenju virusa gripa – ističe Šeril Erman, dekanka Koledža inženjeringa Univerziteta San Hose.

SRBIN JOVAN PANTELIĆ KOAUTOR STUDIJE

Jovan Pantelić

Jovan Pantelić – foto: Linkedin/Promo

Ermanova navodi da je studiju pokrenuo Univerzitet Merilend.

Među istraživačima je i Jovan Pantelić, koautor studije, koji je 2004. diplomirao na Mašinskom fakultetu u Beogradu, a sada radi na Berkliju kao istraživač asistent. Osim njega u studiji je učestvovalo 179 dobrovoljaca, uglavnom studenata koji su imali simptome gripa tokom tri dana od izbijanja bolesti.

Tokom četiri meseca istraživači su pratili i beležili virus kod 142 učesnika studije kod kojih je potvrđeno da imaju grip, dok su disali normalno, pričali, kašljali ili kijali.

 

Potom su procenili nivo prirodne pojave aerosola gripa – sićušnih kapljica koje ostaju u vazduhu dugo vremena.

Učesnici su dali istraživačima 218 uzoraka iz nazofarinksa – gornjeg dela grla odmah iza nosa, kao i isti broj uzoraka – tokom perioda od 30 minuta – iz izdaha, spontanog kašljanja ili kijanja prvog, drugog i trećeg dana otkako su dobili simptome gripa.

Uzorci su pokazali da je značajan broj obolelih rutinski izbacivao zarazni virus u sićušnim aerosolnim česticama koje se mogu prenositi vazduhom.

ZARAŽENI DA OSTANU U KUĆAMA

Iznenađujuće, studija ukazuje da kašljanje i kijanje ne mora nužno biti zarazno.

– Otkrili smo da su oboleli od gripa zarazili vazduh oko sebe samo disanjem, bez kašljanja ili kijanja. Zaražene osobe treba da odu kući a ne da budu na radnim mestima i zaraze druge – kaže Donald Milton, profesor Univerziteta Merilend.

Istraživači takođe smatraju da će njihovo otkriće pomoći u razvoju modela o rizicima vazdušnog prenosa gripa, te poboljšati kontrolu i smanjiti udare epidemija i pandemija gripa.

Studija je objavljena u četvrtak u “Zborniku Nacionalne akademije nauka”.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs, Mercury News)

Budite prvi sa komentarom na članku "Otkriće koje je iznenadilo sve: Grip prenosimo i samo disanjem?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.