Otkrivamo sve blagodeti ORAHA po vaše zdravlje

Ilustracija

Ovo koštunjavo voće bogato je brojnim vitaminima, mineralima i zdravim kalorijama. Otkrivamo sve blagodeti oraha po vaše zdravlje…

Orasi sadrže vrlo zdrave omega-3 masne kiseline koje doprinose dobrom radu srca i mozga, pa se zbog toga često označavaju kao najzdravije koštunjavo voće.

Specifični su po tome što su posebno bogati alfa-linoleinskim kiselinama (ALA) koje se značajne za umirivanje srčane aritmije.

[adsenseyu5]

Orah sadrži i vitamin E u retkom obliku gama-tokofetola, vrlo korisnog po zdravlje srca i krvih sudova. Upravo zbog toga redovnom konzumacijom oraha pomaže se u održavanju prohodnosti arterija i doprinosi spuštanju nivoa lošeg, a povećavanju dobrog holesterola u krvi.

U Velikoj Britaniji je nedavno vršeno istraživanje na 64 studenta u kojoj su naučnici probali da nađu vezu između konzumacije oraha i poboljšanih mentalnih sposobnosti.

Testirane su četiri karakteristike: memorija, raspoloženje, neverbalno rasuđivanje i verbalno zaključivanje.

[adsenseyu1]

Treba napomenuti i da orasi imaju najveći postotak antioksidansa od svih orašastih plodova. Istraživanja su dala naznake da bi orasi mogli imati i antikancerogena svojstva.

Za takve tvrdnje je ipak potrebno više istraživačkog rada.

Preporučeni dnevni unos oraha je oko pedesetak grama kao zamena za grickalice ili slatkiše.

(Skandalozno.rs, Izvor: opanak.rs, foto: pixabay)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Otkrivamo sve blagodeti ORAHA po vaše zdravlje"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.