“Đavolji bršljan”: Ova biljka je najpoznatija po svojoj neverovatno efikasnoj sposobnosti prečišćavanje vazduha

drvo

Foto ilustracija: pixabay

Epipremnum aureum ili “zlatna puzavica” jedna je od biljaka koje su postale popularne pre svega zahvaljujući tome što se lako gaji i ne traži neke posebne uslove.

Međutim, u poslednje vreme sve više dolaze do izražaja blagotvorno dejstvo ove biljke na zdravlje ljudi i “detoksikaciju” zgrada.

Ona može da ukloni formaldehid iz vazduha, a i mnoge druge štetne hemikalije. Za nas je važna činjenica da se oko 70 odsto detoksikacije organizma obavi preko disanja, pa je izuzetno bitno da živimo i radimo u prostorijama s čistim vazduhom.

Ova robusna puzavica se lako gaji i odgovara joj direktno ili malo zasenjeno direktno svetlo, osim tokom jakih vrućina kad sunce može da bukvalno opeče listove. Od količine svetla zavisiće i količina tamnih i svetlih nijansi na listovima.

Epipremnum voli redovno zalivanje, ali ne treba preterivati niti koren treba da ostane dugo u vodi – redovno praznite podmetač. Ako primetite smeđe mrlje na lišću, treba da pojačate zalivanje i češće vlažite vazduh.

Tropskog leta nema još ni na vidiku: Evo o čemu se radi

Zovu je još “đavolji bršljan” ili “biljka novca” jer se smatra da donosi sreću, ali Epipremnum aureum je danas najpoznatiji po svojoj sposobnosti da prečišćava vazduh.

(skandalozno.rs, mojalepabasta.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "“Đavolji bršljan”: Ova biljka je najpoznatija po svojoj neverovatno efikasnoj sposobnosti prečišćavanje vazduha"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.