Ova žena je namirisala bolest svog muža za koju lekari nisu znali – VIDEO

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Les i Džoj Miln iz Češira u Velikoj Britaniji zajedno su bili od srednjoškolskih dana.

Živeli su u srećnom i skladnom braku u kojem su dobili tri sina, ali kada su zakoračili u tridesete Džoj je primetila promenu kod svojeg supruga – počeo je neprijatno da miriše.

– Odjednom je počeo da neprijatno miriše, i iako smo bili u skladnim odnosima, taj miris mi je jako smetao. Počela sam da mu govorim da se češće tušira i pere zube, a on bi mi zbunjeno odgovorio kako je to upravo učinio. I dalje je neobično zaudarao, ali sam prestala da mu prigovaram – priča Džoj.

foto: YouTube

Godinama kasnije dijagnostifikovana mu je Parkinsonova bolest i utvrđeno je da je neugodan miris bio upravo jedan od simptoma koji je pretkazivao dijagnozu. Do konačne dijagnoze, koju je moguće doneti kada već nastupe ozbiljni simptomi, Lesu su živci bili već poprilično uništeni te je u nekoliko navrata bio i nasilan.

– Prvi put smo bili kod kuće i bila sam u šoku. Nasilni ispad ponovio se tri nedelje kasnije, ali uhvatila sam mu ruku koju je na mene podigao i onda je stao. Bio je izvan sebe, nije znao što radi – kaže Džoj.

Godine 2005. preselili su natrag u Pert u Škotskoj, gde su se i upoznali kao tinejdžeri. Počeli su da odlaze u grupe za podršku porodicama i obolelim od Parkinsona te je tada Džoj u sobi osetila isti neugodan miris.

foto: YouTube

Obratila se naučniku koji istražuje ovu tešku degenerativnu bolest koji je potom organizovao testiranje gde je Džoj mirisala majice ljudi.

Stručnjaci su bili iznenađeni kojom tačnošću je Džoj ‘detektovala’ majice koje su nosili oboleli. Šest od 12 majica, koliko je dobila za proveru, zaista su nosili oboleli od Parkinsona, ali poznati miris je osetila i na majici muškarca koji još nije imao dijagnozu. Nakon nekoliko meseci javio se lekarima koji su utvrdili da ipak ima Parkinsonovu bolest.

– Džoj nam je, zapravo, otkrila da je čovek bolestan i pre nego je to iko znao – kazao je lekar Til Kunat.

Les Miln je preminuo 2015. godine u 66. godini.

foto: YouTube

Njemu u spomen Džoj danas pomoću svojeg izoštrenog čula mirisa pomaže lekarima da otkriju pacijente s ranim Parkinsonom u nadi da će to pomoći u njihovom lečenju, piše Dejli mejl.

Parkinsonova bolest je bolest poremećaja pokreta zbog smanjenja lučenja hemijske supstancije dopamina u delu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli željenih pokreta. Veza između određenog mirisa i neurodegenerativne bolesti uspostavljena je upravo zahvaljujući Džoj Miln.

Trenutno, naučnici ne znaju koji su tačno molekuli mirisa odgovorni za određeni miris kojeg Milne može da otkrije. Izlučivanja kože sastoje se od više od 9 hiljada različitih molekula pa je teško odrediti onu specifičnu. Zbog toga uskaču u pomoć psi.

Psi imaju 300 miliona mirisnih receptora, što je puno više od samo 5 miliona ljudskih i zato su psi neverovatno dobri u istraživanju mirisa.

(Skandalozno.rs, Izvor: 24sata.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ova žena je namirisala bolest svog muža za koju lekari nisu znali – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.