Ovih sedam navika vam uništavaju KIČMU

Ilustracija

foto: pixabay.com

Kičma je skup kostiju koji telo drži u jednom komadu i omogućava mu da se kreće. Zato je veoma važno da o njoj brinete celog života.

Ali mnogi od nas je svakog dana nesvesno uništavaju i to aktivnostima za koje nam nikada ne bi palo na pamet da nam štete.

1. PRANJE PODOVA – Ako pod čistite klečeći, mnogo grešite. Savijena leđa i oštri pokreti rukama vrlo su opasni za kičmu. Umesto toga, kupite briska sa što dužim držačem i čistite podove bez savijanja.

2. PRANJE ZUBA – Perete zube povijeni nad lavaboom? Greška. U tom položaju na kičmu se vrši veliki pritisak. Dok to radite, uspravite se i naslonite slobodnom rukom o zid ili lavabo.

 

3. NOŠENJE TERETA – Nosite nekoliko kesa u jednoj ruci dok je druga slobodna, zbog čega se telo krivi ka strani bez tereta. Raspodelite ga na jednake delove i nosite ga u obe ruke.

4. SKIDANJE TERETA S VISOKIH POLICA – Kada se podižete da nešto dohvatite, kičma se isteže. Zamislite šta se dešava s diskovima kada se u tom trenutku kofer „sruši“ na njih. Stručnjaci ovo porede s bacanjem cigle na balon. Diskovi, naravno, neće pući kao on, ali bi s vremenom posledice mogle da postanu ozbiljne. Ako vam je potreban neki predmet koji se nalazi visoko na polici ili ormaru, privucite stolicu, popnite se i dohvatite ga. Idealno je da predmet koji vam je potreban bude u visini vaših grudi.

5. NOŠENJE RANCA NA JEDNOM RAMENU – Ovo je pravi atak na leđa. Ranac uvek nosite na oba ramena, a torba neka ne bude teža od pet kilograma.

6. PRANJE POSUĐA – Čak 99 odsto ljudi, dok pere suđe, stoji nad sudoperom polusavijenih leđa. Diskovi u gornjem delu se tako brzo troše, pa se između lopatica pojavljuje bol. Privucite hoklicu i na nju dignite jednu nogu. To će umanjiti pritisak i promeniti položaj kičme.

7. OBUVANJE – Obuvate se i vezujete pertle tako što se sagnete i obavite posao dok je glava okrenutu ka podu. Ovaj položaj oštećuje diskove i stvara pritisak na kičmu. Sledeći put to uradite sedeći na stolici ili na podu.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovih sedam navika vam uništavaju KIČMU"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.