Ovo je šest razloga zašto je dobro spavati na LEVOJ STRANI tela

Advertisement

san

foto: pixabay.com

Ako se može verovati nekim studijama, najbolji položaj za zdravlje je na levom boku.

Evo zašto…

Advertisement

1. Poboljšava funkciju limfnog sistema

Limfni sistem igra ključnu ulogu u našem telu jer uklanja otpad i toksine. Stručnjaci kažu da se najveća žlezda limfnog sistema nalazi upravo na levoj strani tela, a kada spavate na toj strani, otpad se iz tela izbacuje efikasnije.Takođe, limfni sistem je zadužen i za transport masnoća, proteina i drugih važnih materija za naš organizam, a ležanje na levoj strani tela omogućava ovim hranjivim materijama da brže dođu do ćelija.

2. Slezina bolje radi svoj posao

Slezina je najveći organ u limfnom sistemu i nalazi se na levoj strani tela. Kada spavate na levom boku, vaša slezina radi efikasnije Glavni razlog za to je gravitacija, koja podstiče protok krvi u slezini i tako omogućava da brže filtrira nečistoće.

3. To podstiče pravilnu eliminaciju otpadnih materija

Spoj između tankog i debelog creva nalazi se na levoj strani tela pa, kao i kod slezine, gravitacija pomaže u njihovom radu. Pa tako spavanje na levoj strani tela olakšava transport otpada iz tankog u debelo crevo. Na taj način sve što treba da izađe iz organizma kroz debelo crevo, izaći će brže.

4. Može da umanji intenzitet noćne gorušice

Ukoliko imate problema s čestim gorušicama, tada bi bilo dobro da usvojite naviku spavanja na levom boku. U tom položaju vaš želudac će biti smešten ispod srčane petlje, prstenastog mišića koji se nalazi između jednjaka i želuca, a zadatak mu je da zaustavi vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak.

Advertisement

5. Pomaže jetri da ne bude preopterećena

Budući da se jetra nalazi na desnoj strani tela, kad ležite na desnom boku može da se stvara pritisak na taj organ. Zato, ako spavate na levoj strani, jetra neće biti preopterećena toksinima i drugim štetnim materijama.

6. Dobro je za vaše srce

Leva strana srca prima krv iz pluća i pumpa ga dalje u telo. Upravo zato, spavanje na levom boku može da pomogne srcu da radi svoj posao lakše i efikasnije. Kada spavate na levoj strani, gravitacija olakšava rad sistema za cirkulaciju, posebno aorti i donjoj šupljoj veni – velikoj veni koja se nalazi na desnoj strani kičme, piše BrightSide.

(Skandalozno.rs, Izvor: 24sata.hr)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo je šest razloga zašto je dobro spavati na LEVOJ STRANI tela"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.