Ovo niste očekivali: Lek koji u Srbiji košta samo 170 dinara u Velikoj Britaniji je čak 26.000 dinara

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Verovali ili ne, lek za hipotireozu koji se u Srbiji može kupiti za nešto manje od 200 dinara uz lekarski recept, u Velikoj Britaniji košta čak 26.000 dinara, odnosno 204 funte.

Šezdesettrogodišnja Jasna iz Vršca kojoj je pre 11 godina dijagnostikovana hipotireoza zbog koje joj je prepisan lek na bazi trijodtironina (T3), hormona štitne žlezde koji je veoma važan zato što suzbija simptomatiju ovog stanja, poput prekomernog umora, gojaznosti i melanholije.

Međutim, kada se pre tri godine zbog ćerkine udaje preselila u London shvatila je da je ovaj lek tamo i 150 puta skuplji nego u Srbiji.

Naime, ranije su pacijenti u Britaniji popunjavali formulare koje su predavali lokalnom zdravstvenom sistemu sve dok proizvođači nisu cenu podigli za 4.600 odsto!

– Isti lek je 2007. godine u Britaniji koštao svega 4,46 funti, što je oko 500 dinara. Nekoliko godina kasnije je skočio na 204 funte! – ispričala je Jasna.

Zdravstvene službe se pravdaju time da su ih visoki troškovi primorali da više ne pokrivaju pacijente, pa tako oni sada moraju direktno da traže alternativne lekove zbog previsoke cene u apotekama.

Jasna je stoga našla rešenje i dva puta godišnje dolazi u Srbiju gde kupuje ovaj prekopotreban lek koji ovde košta tek 170 dinara.

– Ne dopada mi se ni to što u rodnu zemlju dolazim samo da bih kupila lek, ali nemam drugi izbor. Prošli put sam kupila zalihu za 10 meseci – rekla je.

Lekovi za hormon štitne žlezde T3 su, inače, osim u Srbiji, veoma pristupačni na čitavom području Balkana.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo niste očekivali: Lek koji u Srbiji košta samo 170 dinara u Velikoj Britaniji je čak 26.000 dinara"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.