Ovo su GREŠKE: Evo zašto trčanjem ne gubite KILOGRAME

Ilustracija

Trener Adam Bornstein navodi četiri ključne greške koje mnogi prave tokom trčanja, a koje nas ne dovode do željenih rezultata.

1. greška – Uvek trčite isto

Izađete, malo se zagrejete i krenete na trčanje. Danas, sutra, uvek isto – isti tempo, ista dužina, isto vreme. Možda vam se tako čini najprirodnije i najlakše, ali vašem telu to polako postaje navika i počinje da smanjuje brzinu sagorevanja. Odnosno, prvih nekoliko dana osećate da su rezultati blizu, a onda – niti se kilogrami smanjuju niti se vaši mišići formiraju.

Upravo je zato, ako uporedimo teretanu i trčanje, teretana bolji izbor, posebno ako ne vežbate uvek istim redosledom i istim tempom. Telu jednostavno treba šok da bi funkcionisalo bolje.

[adsenseyu5]

2. greška – Trčite duže, ali ne i brže

Setite se prve greške – ako opet trčite istim tempom, u prvih pola sata sagorećete oko 200 kalorija, ako produžite trčanje sagorećete još koju kaloriju više. U svakom slučaju nije ono što ste želeli da postignete.

Probajte naizmenično da menjate brzinu i skratite za pola vreme trčanja i rezultati će, sigurno, brzo da budu vidljivi.

3. greška – Previše ste fokusirani na brojanje sagorelih kalorija

Jedna od apsolutno najvećih grešaka je ta matematika koja vas konstantno opterećuje. Naše telo tokom dana radi, pa čak i kada spava potrebna mu je velika količina energije, a same kalorije tokom dana variraju. Pojedemo nešto, radimo nešto i ponekad zapravo sagorimo više kalorija nego kad vežbamo. To naravno ne znači da vežbanje nema smisla. Trčanjem sagorevate kalorije, ali ne sagorevate onoliko kalorija koliko biste sagoreli i smanjili kilograme ako povremeno trčite sprint, jer na taj način stvarate i mišiće koji dodatno rade i sagorevaju kalorije.

[adsenseyu1]

4. greška – Ni ne pokušavate da, pored trčanja, uvedete još neku kardio-vežbu

Sprint je odličan izbor, ali ako vas umara, možete se odlučiti i za bicikl.

Kombinacijom vožnje bicikla i trčanja vaše telo prolazi kroz novi šok. Telo će na biciklu raditi drugačije, izgradiće neke “nove” mišiće i kalorije će brže da nestaju.

Dakle, kako biste ostvarili željene rezultate, vašem telu treba bolja kombinacija različitih kardio-vežbi, ili različit tempo rada.

(Skandalozno.rs, Izvor: index.hr, foto: pixabay)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo su GREŠKE: Evo zašto trčanjem ne gubite KILOGRAME"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.