Ovo su neki od najčešćih uzročnika krvarenja DESNI

četkica

foto: pixabay.com

Jedan od znakova bolesti desni jeste krvarenje, a postoji nekoliko uzroka zbog kojih se javlja ova pojava.

Bolovi, otoci i krvarenje, neke su od standardnih poajva koje prate bolesti desni. Ako uzmemo u obzir i loš zadah, sve ukupno je dovoljan razlog da se javite lekaru.

Prema podacima svetske zdravstvene organizacije, većina stanovništva doživi ovakve probleme u toku života a zanemarivanje može dovesti do paradentopatije, bolesti koja može izazvati gubitak zuba.

Pročitajte još i ovo:

VODITE RAČUNA O HIGIJENI: Ako ne perete JEZIK, mogu da vam ISPADNU ZUBI

Ovo su neki od najčešćih uzročnika:

Upala desni

Gingivitis jeste stepen upale desni koja je uznapredovala. Treba ga razlikovati od krvarenja koje može nastati i bez upalnog procesa. Najčešći uzročnik je loša oralna higijena pa se upala može rešiti temeljnim čišćenjem zuba četkicom i koncem. Ukoliko se ni tada ne vidi poboljšanje odmah se javite lekaru.

[adsenseyu5]

Lekovi

Pojedini medikamenti takođe mogu uticati na pojavu krvarenja, jer njihov sastav pre svega sprečava koagulaciju odnosno stvaranje ugruška.

Pročitajte još i ovo:

Kraj za zubare, proteze, implante: Zubi će nam sami rasti?

Trudnoća

Krvarenje desni tokom trudnoće je izuzetno česta pojava, jer hormonske promene utiču na stvaranje zubnog plaka, odnosno velikog broja bakterija povezanih u mukopolisaharidni matriks. Ovakva pojava ali i otoci mogu nestati mehanički, upotrebom četkice, ali i posle porođaja.

Nova četkica ili konac

Ako ste propustili da operete zube pa ste ih zatim temeljnije oprali i očistili koncem, možete nastati krvarenje ali samo u nekom kraćem periodu. Osim toga, korišćenje čvršće četkice takođe može imati isti efekat.

(Skandalozno.rs, Izvor: dnevno.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo su neki od najčešćih uzročnika krvarenja DESNI"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.