Ovo su rani SIMPTOMI koji otkrivaju da vam je ŠEĆER povišen

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Mnogi ne znaju da povišen šećer u krvi može prouzrokovati razne zdravstvene probleme.

Bilo da ste dijabetičar ili ne, šećer utiče na nervni sistem, rad skoro svih organa i na krvne sudove. Ovo su neki od simptoma na koje treba reagovati čim se pojave:

1. Stalno ste žedni i često mokrite – Bubrezi moraju pojačano da rade kako bi uspeli da filtriraju i apsorbuju višak šećera, međutim, ako ne mogu da prate taj tempo, višak šećera se izlučuje putem mokraće. Zato se javlja povećana potreba za mokrenjem. Češće mokrenje dovodi do dehidratacije i veće potrebe za tečnošću, a ona, logično povećava potrebu za mokrenjem.

2. Često ste gladni – Preterana potreba za hranom je još jedan od znakova dijabetesa, a uzrokovana je promenama nivoa šećera. Kada on opada, osećamo glad i potrebu za glukozom kao izvorom energije.

3. Umor – Osećaj iscrpljenosti je još jedan pokazatelj dijabetesa. Isto kao i kod preterane potrebe za hranom, dehidratacija i nedostatak šećera u organizmu može da dovede do manjka energije, usled čega ćete osećati konstantni premor i lako zamaranje.

4. Zamućen vid – Zbog povišenog šećera sočivo oka može nateći, a svako kome se to dogodilo zna šta znači kada je vid zamućen. Iako obično traje kratko, pametno je javiti se lekaru za pomoć.

5. Suva usta – S obzirom na to da telo koristi više tečnosti za mokrenje, to podrazumeva manje vode za ostale organe i potrebe tela. Dehidratacija uzrokuje suvoću usta, a suvoća kože rezultira svrabom.

6. Gubitak kilograma – S obzirom na to da telo ne dobija dovoljno energije iz hrane, ono će samo početi da sagoreva mišiće i masne naslage kako bi kompenzovao taj nedostatak. To znači da možete smršati čak i ako imate uobičajene prehrambene navike ili ne menjate svoj nivo fizičke aktivnosti.

7. Osetljivi desni – Dijabetes može da oslabi sposobnost tela da se bori protiv bakterija, pa je povećan rizik od infekcije desni. Može doći do upale (čak i gnojne), naročito ako ste i ranije bili skloni infekcijama.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo su rani SIMPTOMI koji otkrivaju da vam je ŠEĆER povišen"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.