OVO SU ZABLUDE O MENOPAUZI

Ilustracija

Foto:pixabay

Menopauza ili prestanak menstruacije označava završetak reprodukcijskog ciklusa žene, koji se uobičajeno javlja između 45. do 55. godine života.

Menopauza može nastupiti i između 40. i 60. godine, ali i ranije kao posljedica operacije ili bolesti.

Pojam menopauza često se rabi za opis cijelog razdoblja koje prethodi i koje slijedi po prestanku menstruacijskih krvarenja (postmenopauza). Evo nekoliko pogrešnih stereotipa vezanih uz ovaj period života.

[adsenseyu5]

Menopauza znači da ste stari

Prosječna dob u kojoj nastupa menopauza (što znači da menstruaciju niste imali punu jednu godinu) jest 51. godina, što i nije tako staro u današnje doba. I dalje možete imati pred sobom puno sretnih i zdravih godina, pa i desetljeća. Rijetki su, ali postoje, slučajevi kada žena uđe u menopauzu već u dobi od 28 godina. Uzrok je uglavnom nepoznat, ali vjeruje se da je genetske prirode. Ovo je još jedan dokaz koji potvrđuje da menopauza ne znači i starost jer je žena od 28 godina sve samo ne stara.

Udebljat ćete se

Mnoge žene se žale na nakupljanje kilograma ulaskom u menopauzu, ali debljanje nije neizbježno. Usporavanje metabolizma je uzrok starenja, a ne menopauze. Primjerice, osoba u dvadesetima će u većini slučajeva imati brži metabolizam od osobe u tridesetima. Usporavanje metabolizma se događa i muškarcima, stoga nema razloga da menopauza bude glavni krivac debljanja. Pripazite na prehranu, povećajte razinu tjelesne aktivnosti i debljanje vas neće sustići. Naročito je važno da radite vježbe snage koji će potaknuti mišiće na pojačano sagorijevanje kalorija, ali će i vašem koštanom sustavu pružiti dodatnu potporu zbog čega ćete imati manje zdravstvenih tegoba u narednim godinama.

Postat ćete depresivni

Istraživanja su pokazala da većina žena kroz menopauzu prolazi bez značajnijih promjena raspoloženja. Neke izjavljuju da im je doba od 45. do 55. godine života najljepše. Ta legendarna neraspoloženost tijekom menopauze je uglavnom uzrokovana pojavom valova topline – valunga, kao i čestim problemima sa spavanjem. Ostale tegobe su posljedica konzumiranja određenih lijekova ili nedijagnosticiranih problema s radom štitnjače.

Stres također utječe na raspoloženje. U srednjoj dobi se velik broj žena suočava s adolescentima, preseljenjem djece ili pak ekonomskom krizom. Istina je da neke žene pate od kliničke depresije s vremena na vrijeme jer mogu biti nešto osjetljivije na hormonalne promjene. Ako osjećate nagle promjene raspoloženja i učestalu bezvoljnosti ili depresiju, obratite se liječniku jer i za to ima lijeka!

Menopauza uništava kožu

Koža s godinama postupno gubi elastičnost i postaje osjetljivija. Tijekom menopauze to može biti izraženije. Ipak, promjene i nedostaci koje primjećujete su najvjerojatnije posljedica oštećenja kože od sunca, pušenja ili mogu biti genetske prirode. Kako biste provjerili je li koža oštećena od sunca, obratite pažnju na dijelove tijela koji su najrjeđe izloženi suncu pa usporedite kožu na tom mjestu i, primjerice, na rukama i licu. Također, pušači tijekom menopauze mogu izgledati 10 i više godina starije od vršnjaka koji ne puše.

[adsenseyu1]

S vašim seksualnim životom je gotovo

Bez obzira na dob, sve žene se ponekad žale na seksualni život. U jednom istraživanju su žene dobi od 18 do 59 godina izjavile da su protekle godine doživjele nekoliko mjeseci nezadovoljstva seksualnim životom. Hormoni igraju važnu ulogu, ali želja i potreba za seksom više ovisi o kvaliteti veze nego o razini hormona. Također važnu ulogu igra i razina samopoštovanja, samopouzdanja, stresa i količina sna. Uistinu nema razloga zbog kojeg bi seksualni život postao znatno lošiji za vrijeme menopauze u odnosu na protekle godine. Ipak, istina je da se potrebe mijenjaju. Primjerice, možda će vam trebati više vremena i stimulacije prije samog odnosa. Suhoća vagine može biti problematična, ali dobar lubrikant vam u tome može pomoći.

Menopauza je izrazito neugodno iskustvo

Bez obzira na valunge, koji su najučestaliji simptom menopauze, malo žena tvrdi da su bili toliko nepodnošljivi da bi im predstavljali problem kod svakodnevnog funkcioniranja. Većini žena odgovara prestanak dobivanja menstruacije, a tvrde da više uživaju u seksu jer ne moraju paziti na neželjenu trudnoću. Vaša raspoloženje i osjećaji tijekom menopauze uvelike ovise o trenutnom životnom okruženju. Ako ste zadovoljni trenutnom životnom situacijom, kroz menopauzu ćete proći bez pretjeranih neugodnih iskustava. S druge strane, ako ste nezadovoljni trenutnom situacijom, potražite pomoć ili utjehu kod bližnjih ili pak stručnjaka.

Svi trebaju uzimati hormonalne dodatke

Ne trebaju sve žene uzimati hormonalne dodatke. Mnoge žene koje su počele s hormonalnom terapijom su u razdoblju od godine dana odustale jer im se nisu sviđale nuspojave terapije. Danas je sve manje žena koje prakticiraju hormonalnu terapiju jer su liječnici upoznati s potencijalnim opasnostima koje uključuju povećani rizik od nastanka raka dojke i kardiovaskularnih bolesti.

Pravila za hormonalnu terapiju nisu ista za svaku ženu. Ako ulazite u menopauzu vrlo rano zbog nekih zdravstvenih tegoba, liječnik bi vam mogao preporučiti hormonalnu terapiju dok ne dođete do dobi kada je menopauza prirodna. Žene koje osjećaju tegobe s valunzima također mogu biti kandidatkinje za hormonalnu terapiju, ovisno o sveukupnom zdravlju i medicinskoj prošlosti. Ako se odlučite za hormonalnu terapiju, trenutno mišljenje stručnjaka jest da ona treba biti blaga i trajati što kraće.

(Skandalozno.rs/Family.rs /Izvor:Zdrava i sretna)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "OVO SU ZABLUDE O MENOPAUZI"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.