PAŽLJIVO BIRAJTE: Ove preparate za sunčanje koristite za decu!

Lek

Foto: Pixabay.com

Kada birate preparat za zaštitu od sunca, obratite pažnju na kvalitet i sastav. Sredstvo mora da bude vodootporno i da štiti od UVA I UVB zraka

Ukoliko vrele, letnje dane provodite na moru, bazenu ili u prirodi, ne treba da zaboravite da zaštitite kožu. Izlaganje UV zračenju je glavni “krivac” za prerano starenje kože, ali i za karcinoma omotača tela, pa efikasan preparat za zaštitu treba da bude najvažniji deo opreme u vašoj torbi za plažu. Stručnjaci, međutim, preporučuju da se kreme sa zaštitnim faktorom koriste i pre svakodnevnog izlaska iz kuće za lice i one delove tela koji nisu pokriveni odećom.

POTRAGA za milijardama: Ogromno Gadafijevo BLAGO sakriveno širom AFRIKE?!

Na rafovima sa kozmetikom može se naći bezbroj proizvoda namenjenih zaštiti od sunca. Preporuka je da birate preparate renomiranih proizvođača koji su nastali nakon dugogodišnjeg ispitivanja. Dermatolog Predrag Majcan savetuje kupovinu kvalitetnih sredstava koja su efikasana protiv UVA i UVB zraka, foto-stabilna i otporana na vodu i znojenje. Važno je, takođe, da ne prodiru u kožu, da ne izazivaju foto-alergijske i foto-toksične reakcije.

[adsenseyu5]

– Koristite preparate koji imaju oznake 1. SPF i UVA PF. To znači da preparat istovremeno stvara zaštitu od UVB i UVA zraka – naglašava doktor Majcan za Novosti.

– Prava količina je otprilike dva miligrama preparata na dva centimetra kože. To je oko 30 ml za celo telo. Nanošenjem manje količine preparata, stepen zaštite će biti manji.

Široki izbor sredstava za sunčanje podrazumeva losione, kreme, ulja, gelove, stikove, sprejeve i pene. Najbolje je odaberati onaj proizvod koji najviše odgovara tipu kože.

Važno je da zaštitni faktor ne bude manji od 30, dok se deci i osobama svetlije puti preporučuje zaštitni faktor 50.
– Važno je da preparat nanesete 30 minuta pre izlaska napolje. Pošto preparat vremenom spada, novi sloj nanosite na svaka dva-tri sata, obavezno posle boravka u vodi i intenzivnog znojenja – kaže dr Majcan.

Zaklonio pogled: Ruski milijarder „parkirao“ jahtu tik ispred KIPA SLOBODE u Njujorku

Ako su sredstva za zaštitu od Sunčevih zraka veoma važana, na visokim temperaturama to nije dovoljno. Osim nanošenja zaštitne kreme, potrebno je korišćenje suncobrana, boravak u prirodnom hladu i izbegavanje boravka na suncu između 10 i 16 časova. Oni koji su osetljivi na Sunčeve zrake trebalo bi da nose duge rukave i nogavice, pokriju glavu i koriste naočare sa UV zaštitom.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/izvor:Novosti)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "PAŽLJIVO BIRAJTE: Ove preparate za sunčanje koristite za decu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.