Peremo ruke sapunom, ali i on je pun bakterija!

Opasni antibakterijski sapuni

Logično bi bilo da je sapun u vašem kupatilu jedna od najčistijih stvari koju imate u kući – njime održavate higijenu, redovno se ispira vodom, na kraju krajeva, od sapuna je. Međutim stvari ne stoje baš tako.

Epidemiolog sa Univerziteta Kolumbija Elejn Larson kaže da bakterije žive na sapunu, naročito u penici koja se skuplja ispod njega, ali da uglavnom nisu opasne.

Bakterije koje žive na sapunu obično ne izazivaju infekcije, ali ljudi koji imaju problema sa imunim sistemom bi ipak trebalo da se drže tečnog sapuna.

“Bakterije vole da se nastane u ‘sluzi’ sapuna, to je lepo mesto za njihov život. Kako biste smanjili rizik, uvek pre pranja dobro isperite sapun, a čuvajte ga na suvom mestu. To je važno kako uobičajene bakterije ne bi mogle da se množe na njemu”, kaže doktorka Larson.

Ona ističe da nema potrebe da brinete ako delite sapun sa ostalim ukućanima, jer vi ionako “delite bakterije među sobom” na druge načine.

Što se tiče čvrstih sapuna u javnim postorima, budite obazriviji.

“Dobro isperite sapun, nešto duže perite ruke, sa fokusom na ispiranje. Ako dovoljno dugo to radite, spraćete šta god da je bilo na sapunu”, kaže ona.

(skandalozno.rs, b92)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Peremo ruke sapunom, ali i on je pun bakterija!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.