Pogledajte se u ogledalo i isplazite jezik: Njegov izgled daje dijagnozu vašeg zdravlja

Ilustracija

Jezik se sastoji od grupe mišića koji nam dopuštaju da kušamo hranu, omekšavamo je, gutamo, ali i da pričamo.

On ima ogromnu ulogu kod ljudi. Budući da je jezik bogat krvnim sudovima i zahvaljujući pljuvački, njegovo zdravlje vezuje se za celi organizma pa je odličan za dijagnozu, piše World Truth.

Pogledajte se u ogledalo i isplazite jezik:

Svetlocrvena boja jezika označava manjak vitamina B12
Ako prirodno ružičasta boja jezika odjednom postane svetlocrvena, to može ukazivati na manjak vitamina B12. Taj je vitamin nužan za crvene krvne zrncad koje organizam hrane kisikom, pa njegov nedostatak može uzrokovati neurološke probleme i demenciju. Upravo zbog toga preporučuje se jesti više namirnica bogati vitaminom B kao što su meso, tunjevina, losos i mlečni proizvodi koji će zadovoljiti dnevni unos.

Bela boja upućuje na gljivičnu infekciju
Bela boja jezika može upućivati na gljivičnu infekciju kandidom, ali i na autoimunu bolest vitiligo. Reč je o ograničenoj depigmentaciji koja se najčešće javlja na rukama, stopalima, licu i jeziku. Infekcija kandidom najčešće je posledica dužeg uzimanja antibiotika, ali javlja se i zbog pada imuniteta.

Žuti jezik znak je infekcije
Jezik najčešće požuti od napitaka kao što je kafa, ali može biti posledica loše higijene kao i žgaravice. Žuta boja može ukazivati na infekciju u organizmu, piše Canoe Health.

Tamna boja ukazuje na lošu cirkulaciju
Tamnoljubičasta boja jezika može biti znak loše cirkulacije i visokog nivoa holesterola u krvi. Najčešće je posledica loše prehrane i manjka vežbanja, a kao posledica loše cirkulacije javlja se depresija i nedostatak energije.

[adsenseyu1]

Blood deficiency – jezik je bled jer je smanjen protok krvi do jezika, a često se radi o manjku gvožđa u krvi. Ostali simptomi su umor, vrtoglavica, osetno kucanje srca i preskakanje srca.

Heat – jezik je crven, ali na njemu je sloj žućkastog. Može biti znak dehidracije i raznih poremećaja u organizmu, poput hipertireoze, a ostali simptomi su temperatura, prekomerno znojenje, žeđ, proliv ili zatvor, nervoza, problemi s kožom.

Damp Retention – radi se o zadržavanju vode, jezik je ružičast osim same sredine koja je belkasta. Ostali simptomi su nadutost, osećaj težine u prsima i abdomenu, letargija.

Blood Stasis – označava zastoj krvi, a tumači se po jeziku ljubičaste boje. Ostali simptomi su hladni udovi, varikozne vene, bolne noge, glavobolje, bol u prsima, problemi s jetrom.

Qi Stagnation – ona je prvi odgovor tela na emocionalni stres, a uključuje simptome poput promena raspoloženja, depresije, a obležava je ružičasti jezik s tankim belim slojem i bojom intenzivnijeg vrha…

Damp Heat – Jezik je crveni sa žutom, masnom naslagom, a označava toplinu i vlagu, a povezuje se s problematičnom kožom, urinarnim infekcijama, teskobom…

Yang Deficiency – jezik je svetlije boje, na njemu se nalazi tanki beli sloj, a jezik je često otečen i bolan. Povezuje se sa osećajem hladnoće u telu, bledom puti, bolovima u leđima, slabijom polnom moći, impotencijom…

Yin Deficiency – Na jeziku je vrlo malo ili uopše nema naslaga, on je crven i popucan. Povezuje se s valunzima, noćnim znojenjem, nesanicom, nervozom, zvonjenjem u ušima.

(worldtruth.tv)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Pogledajte se u ogledalo i isplazite jezik: Njegov izgled daje dijagnozu vašeg zdravlja"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.