Pogrešne, snažne emocije mogu uništiti vaše zdravlje

Emocije

Kao što stres utiče na rad srca, tako i na neke druge organe utiču snažne emocije.

Alternativna medicina povezala je negativno razmišljanje i osećanja s nekim bolestima. Ovih pet jakih emocija mogu da dovedu do problema sa organima.

1. Bes

Bes je snažna emocija koja je propraćena jakom fizičkom manifestacijom, kao što je porast krvnog pritiska, a koji može da izazove glavobolju i vrtoglavicu. Neke studije povezale su prikriveni bes s usporavanjem rada jetre, koja je odgovorna i za izbacivanje otrova iz tela. Štaviše, izliv besa može da izazove gubitak apetita, probleme u probavi i proliv.

2. Šok

Iznenadni raskid dugogodišnje veze, nagli gubitak stalnog posla ili neočekivani gubitak voljene osobe su izuzetno emotivni događaji koji izazivaju telesni šok s opipljivim posledicama na organizam.

Šok je direktno propraćen s porastom adrenalina koji može da oslabi srce, a višesatna izloženost da dovede do ozbiljnijih problema u telu. Zato je u ekstremnim situacijama dobro da zatražite i lekarsku pomoć.

[adsenseyu1]

3. Strah

Strah izaziva preteranu potrebu za mokrenjem, što je osnovna telesna funkcija povezana s radom bubrega. Dugotrajna izloženost strahu prema nekoj osobi, stvari ili pojavi izaziva teskobu, koja će da uspori rad ovog važnog organa.

4. Tuga

Tugovanje dovodi do plača, kratkog daha i fizičkog umora, a dugotrajna izloženost ovoj emociji slabi rad pluća. Kinesko homeopatsko lečenje depresije, na primer, podrazumeva stimulaciju akupunkturnih tačaka koji se nalaze upravo uz ovaj organ.

5. Briga

Ljudi koji mnogo brinu imaju česte probleme s probavom. Negativno razmišljanje može da dovede do proliva, povraćanja i drugih hroničnih problema gastrointestinalnog sistema. Neki istraživači su čak povezali opsesivnu brigu sa većom verovatnoćom dobijanja čira na želucu, ili čak raka.

(skandalozno.rs, zadovoljna.hr)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Pogrešne, snažne emocije mogu uništiti vaše zdravlje"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.