Postoji posebna tehnika za hodanje po ledu i snegu – VIDEO

Naučite tehniku

foto: pixabay.com

Iako smo prvih mesec dana kalendarske zime imali mnogo sreće, nažalost, stvari su se promenile. Snežna Kraljica nam je zakucala na vrata i to svom svojom silinom!

Sneg, temperature ispod nule, pa čak i ovaj neprijatan vetar i nije tako velikim problem za pregurati.

Advertisement

Međutim, meteorolozi najavljuju ledene kiše, kolebanje temperature i topljenje, pa zamrzavanje snega, što znači da će hodanje ulicama po poledici biti vrlo otežano, ako ne čak i nemoguće.

Zato morate da budete veoma pažljivi, jer će vam se sigurno desiti da u nekom trenutku morate da pregazite parče trotoara koje je okovano ledom poput olimpijskog klizališta. Svake zime na hiljade ljudi završi u hitnoj pomoći zbog posledica pada. Ortopedi i hirurzi ne znaju kud će pre od silnih preloma ruku, nogu, kukova, vrata ili leđa, potresa mozga, posekotina, a nažalost bude i tragičnijih ishoda.

Saplitanje na ledu posebno je opasno za osobe starije od 50 godina, jer od tog uzrasta kosti postaju krhkije i osetljivije na lomove. Pošto niste rođeni kao profesionalni klizač, došlo je pravo vreme da savladate veštinu hoda po klizavici i izbegnete potencijalno ozbiljne posledice.

Gegajte se kao pingvin

Ilustracija: Reddit/wtf_idontknow

Ilustracija: Reddit/wtf_idontknow

Kada koračamo normalno, težinu svog tela prebacujemo s noge na nogu. Međutim, na ledu je ovo pogubno, jer ako ta jedna noga izgubi oslonac, ode mast u propast! Kako biste izbegli nezgodan pad, vucite noge, poput pingvina. Na taj način, ravnotežu ćete održavati na obe noge, s tim što će njen centar biti na nozi koja je u iskoraku.

Pazite na izbor obuće

Zaboravite na uske i špicaste cipele ili čizmice! Kada birate obuću, važno je da gledate da bude topla iznutra, nepromočiva spolja, a đonovi da budu predviđeni za hodanje kako po snegu, tako i po ledu. Zimi je važno je da nozi bude komotno, a što je obuća šira, to bolje. Takođe, bitno je da vam duboka cipela ili čizma čvrsto stegne nožni članak, kako bi ste izbegli iščašenje zgloba.

Advertisement

Đonovi

Međutim, đonovi su ključni! Kad ste suočeni s ledom, zaboravite na one glatke, bez krampona, a sigurno već i sami znate da se čak i vaše najudobnije patike i te kako kližu. Nemojte da vas bude sramota da, posebno svojim bakama i dekama, nabavite i specijalne osavremenjene kaljače s ekserčićima (ice grippers), u kojima je šetnja po ledu prava pesma!

Advertisement

Radite trbušnjake i čučnjeve!

Pogledajte video u kojem lekar Pol Bejkon demonstrira kako je najbolje hodati po veoma klizavom ledu.

Ovaj Kanađanin otkriva i kako i zašto su čvrst stomak i gipka karlica važni za pobedu nad gravitacijom i preživljavanje hodanja po poledici.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Postoji posebna tehnika za hodanje po ledu i snegu – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.