Pranje rublja pri niskim temperaturama može dovesti do zaraze u kući!

Oprez

Pranje rublja pri niskim temperaturama omogućava razvoj i unakrsni prenos bakterija sa veša na peškire i kuhinjske krpe, što može da uzrokuje zarazu u domaćinstvu.

Niske temperature na ekonomičnim programima pranja modernih mašina za veš nisu dovoljne za ubijanje bakterija, pokazalo je istraživanje britanskog Udruženja za higijenu. Prema njemu, oko 0,1 g ili 10.000 fekalija ostaje na „čistim“ gaćicama nakon pranja na niskim temperaturama.

„Ljudi veruju da je odeća nakon svakog pranja u mašini čista, ali postoji razlika između površno čistog i higijenski čisto“, rekla je voditeljka studije, doktorka Lisa Akerli.

Lisa dodaje kako ekonomični i drugi programi pranja na niskim temperaturama nisu problematični samo zbog ostataka bakterija, već i unakrsne kontaminacije tačnije prelaska bakterija na druge stvari u mašini i stvaranja takozvane bakterijske supe.

[adsenseyu1]

Predmeti na koje dolaze bakterije, poput peškira i kuhinjskih krpa, u direktnom su kontaktu s ljudskim telom i lako izazivaju razne bolesti. Bakterije na vlažnoj odeći su najopasnije, jer dolaze u kontakt sa rukama prilikom kačenja rublja na žicu za sušenje, a odakle se potom lako unose u usta. Zato veš perite na 60 stepeni, tako ćete biti sigurni.

Saveti za bolju higijenu prilikom pranja rublja

– Barem jednom mesečno veš operite na 90 °C. Tako će biti čist i veš i mašina će se očistiti od bakterija
– Posteljinu i veš treba prati odvojeno od peškira, posebno prilikom pranja na niskim temperaturama
– Nakon završetka pranja, vrata od mašine je potrebno ostaviti otvoreno neko vreme, jer dotok vazduha sprečava razmnožavanje bakterija unutra
– Redovno čistite vrata mašine za veš, kao i fioku u koju se stavljaju deterdžent i omekšivač
– Nakon svakog kačenja veša na žicu za sušenje, temeljno operite ruke
– Ako perete veš na niskim temperaturama bez sredstava za dezinfekciju, odeću dobro posušite i obavezno operite ruke nakon stavljanja mokre odeće na sušenje

(zena.rs)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Pranje rublja pri niskim temperaturama može dovesti do zaraze u kući!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.