Predstavljamo 5 najvećih promena na noktima i njihovo značenje koje ne smete zanemariti

Simptomi

Nokti, posebno oni doterani i osveženi raznim bojama i ornamentima, mogu biti predivan ukras, međutim, isto tako ovaj deo prsta može otkriti štošta o našem zdravlju.

Predstavljamo 5 najvećih promena i njihovo značenje koje ne smete zanemariti.

Bledi nokti

Bledilo na noktima zapravo opisuje vrlo svetlu podlogu nokta, odnosno tkivo ispod nokta. Ovakva promena može ukazivati na anemiju i manjak crvenih krvnih zrnaca, odnosno eritrocita, zbog čega bi trebalo da odete na analizu krvi.

Anemija je uzrokovana niskim nivoom gvođža u krvi i zato je važno da na vreme promenite ishranu i obogatite je lisnatim svežim povrćem, cveklom, mahunarkama i crvenim mesom.

Krhki, tanki i odvojeni nokti

Iako tanki i krhki nokti mogu biti uzrok genetike ili manjka kalcijuma, ovakve promene mogu da budu povezane i s nepravilnim radom štitne žlezde. Ova žlezda smeštena je u vratu, a zadužena je za regulaciju metabolizma, energije i rasta.

Premalo izlučivanje hormona žlezde dovodi do pojačanog opadanja kose, tankih i izrazito krhkih noktiju, sporog rasta nokta i odvajanja nokta od kože. Ako primetite ovakve promene, potražite pomoć lekara, a stanje žlezde se može proveriti jednostavnom analizom krvi.

[adsenseyu1]

Žuti i zadebljani nokti

Zadebljanja na noktima najčešće se javljaju na nožnim prstima, a propraćena su i žutilom. Ovakve promene karakteristične su za gljivična obolenja koja se najčešće šire po celoj površini nokta.

Klasični premazi i kreme najčešće nisu delotvorni jer se radi o oboljenju koje je smešteno unutar i ispod nokta zbog čega se takva sredstva teško ili nikako ne upijaju u koren nokta.

Ukoliko želite da se rešite ovih ružnih promena, potražite savet lekara koji vam može preporučiti oralno uzimanje adekvatnog sredstva protiv gljivica.

Bele linije na noktima

Horizontalne bele linije preko cele širine nokta, a koje se pojavljuju na više prstiju zovu se Muerkeove linije, a mogu ukazivati na manjak proteina i drugih nutrijenata, ali i bolesti bubrega i abnormalnosti na jetri.

Ako primetite ovakve promene, dnevnu ishranu obogatite proteinskim namirnicama pout mesa i jaja, a ako stanje nokta nakon mesec dana ostane nepromenjeno potražite pomoć lekara.

Plavi nokti

Modra boja ispod površine nokta znak je da vašem telu fali kiseonika. Uzrok mogu biti bolesti disajnih puteva ili krvotoka.

Modrilo ispod nokta može biti uzrokovano i lošom cirkulacijom i izlaganju vrlo niskim temperaturama, ali ako primetite ovakve značajne promene svakako se konsultujte sa lekarom.

(skandalozno.rs, zadovoljna.hr)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Predstavljamo 5 najvećih promena na noktima i njihovo značenje koje ne smete zanemariti"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.