PROMENE NA TELU: Pet neobičnih stvari koje mogu da budu SIGNALI OZBILJNIH BOLESTI

akupresura

Foto: Pixabay.com

Ponekad je bolje biti hipohondar i obraćati pažnju na male promene na svom telu, jer te stvari mogu pomoći i identifikovanju i eliminaciji opasnih bolesti u ranim fazama. Ovo su neki od takvih znakova koji izgledaju beznačajno, ali bolesti koje se kriju iza njih su opasne.

Ako je na fotografiji s blicom samo jedno oko crveno

Crvene oči na fotografijama s blicom su poprilično česei. Pri izradi fotografije uz blic svetlo ulazi u oko brže nego što se zenica uspe da suzi, a potom se reflektuje od očnog dna i izlazi nazad kroz zenicu. Kamera će zabeležiti ovo svetlo kao crvenu zenicu. Crvenu boju daje krv, to jest crvene krvne ćelije kojima je bogata srednja očna ovojnica – žilnica, koja zajedno s mrežnicom oblaže dno oka. No, ako se crvenilo pojavi samo na jednom oku, tada ono može biti signal bolesti – mrene, infekcije, pa čak i raka, kažu stručnjaci. To može biti znak bolesti oka i kod dece.

Crna linija na noktu

Fotografija sa Fejsbuka žene koja je došla na manikir u jedan salon uputila je na stanje koje nije nimalo benigno. Naime, radnica je objavila fotografiju s upozorenjem da se takve promene trebaju uzimati ozbiljno – jer je u ovom slučaju bila reč o raku kože.

Iznenadna promena rukopisa

Ako se rukopis pojedinca iznenada i bez racionalnog objašnjenja promeni, tada to može biti znak pojave Parkinsonove bolesti. Pomoću rukopisa možemo otkriti i Alchajmerovu bolest, pogotovo ako je reč o slovima nepravilnog i “drhtećeg” izgleda. U ovom slučaju rukopis se pogoršava s lošijim mentalnim stanjem, a pisanje s vremenom postaje sve sporije. Reči se znatno razlikuju jedne od drugih s vidljivim trzajima na pojedinim slovima. Slično je i s Parkinsonovom bolesti koju, osim trzaja, karakterišu uska i zgrčena slova, a rukopis ponekad postane tako sitan, da ga ni sam autor ne može pročitati.

SVETSKI MEDIJI: Atina i Skoplje postigli dogovor oko novog imena za Makedoniju

Povremeni bljeskovi svetla

Ako iznenada u svom vidnom polju počinjete uočavati bljeskove svetla koji ne bi trebali da budu tamo, to može biti znak oštećenja na mrežnici. U tim bljeskovima, koji se obično opisuju kao “eksplodirajuće zvezde” ili “munje”, pratioc je glavobolja i vrtoglavica, a to je svakako razlog za odlazak lekaru.

Nadutost

U moderno doba sve se više ljudi susreće s ovim telesnim stanjem zahvaljujući stalnom stresu, prejedanju, lošim prehrambenim navikama i dehidraciji. Ponekad je nadutost samo neugodna, a ponekad ona može biti znak manjih poremećaja, poput preteranog razmnožavanja bakterija u tankom crevu. Osim toga, nadutost je i simptom celijakije, pa čak i raka maternice. Ako uz nadutost primetite i bolove ili neobjašnjive promene u težini, svakako posetite lekara.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/express.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "PROMENE NA TELU: Pet neobičnih stvari koje mogu da budu SIGNALI OZBILJNIH BOLESTI"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.