Proverite datum: Ne koristite nepotrošene KREME za sunčanje, jer…

Ilustracija

foto: pixabay.com

Sigurno vam je od prošlog leta ostala nepotrošena krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom.

Ponekad ih nije zdravo upotrebljavati naredne godine, a evo kako da znate da li smete da je nanosite.

[adsenseyu5]

Proverite rok trajanja

Kremama za sunčanje smanjuje se delotvornost posle tri godine, ali samo u slučaju da ih niste nikada otvarali. Upravo to je onaj rok trajanja utisnut na ambalaži. Većina proizvoda sadrži konzervanse koji će delovati i nakon isteka roka, ali neće imati veliku zaštitnu moć prilikom izlaganja suncu. Ako ste u nedoumici, najbolje je da bacite staru kremu i kupite novu – posebno ako ste izrazito svetlog tena.

Čuvajte se otvorenih bočica

Ako ste prošle godine samo nekoliko puta koristili svoju kremu sa zaštitnim faktorom i niste je izlagali suncu i visokim temperaturama, možete je bezbrižno koristiti. Ali dobro razmislite gde ste je držali. Ako je stajala na toplom i vlažnom mestu mesecima, bacite je – vrućina može uništiti sastojke koji imaju funkciju zaštite od sunca. Znaćete da preparat nije više koristan i ako primetite da je promenio boju ili se zgrudvao.

Pametno skladištite

Držite preparate za zaštitu od sunca na hladnom i tamnom mestu – nikako u kupatilu gde je vlažno i toplo nakon tuširanja što sigurno nisu dobri uslovi. Predlažemo da spremite kreme u plastične vrećice sa zatvaračem i da ih držite u ormaru.

[adsenseyu1]

Koristite ih!

Kupite li preparat za sunčanje na početku letovanja i koristite li dovoljnu količinu pri svakom mazanju, potrošite ga do polaska kući. Doktori preporučuju količinu od 30 grama losiona za celo telo. Ako koristite sprejeve, potrebno je prskati dok ne prekrijete celu površinu kože. Vaš cilj ovog ljeta – ne ostaviti ni malo kreme za sledeću sezonu.

(Skandalozno.rs, Izvor: cosmopolitan.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Proverite datum: Ne koristite nepotrošene KREME za sunčanje, jer…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.